Την ευρεία αποδοχή των κομμάτων συναντά η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των δανείων, που χορηγήθηκαν σε κόμματα και επιχειρήσεις ΜΜΕ, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής.
Παράλληλα, η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και «αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης».
«Για μέγιστο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο συντελέστηκε μέσα σε συγκεκριμένο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο», έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, που ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κ. Λάππας είπε ότι, η ΝΔ έλαβε δάνεια ύψους 210 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 115 εκατ., και είναι αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα συσταθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν για τη σημερινή εικόνα των δανείων αυτών.
«Ποιες εγγυήσεις υπήρξαν, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή των δανείων;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η μόνη προσδοκία για την επιστροφή τους ήταν η κρατική χρηματοδότηση, η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια μειώνεται όπως και η εκλογική δύναμη των κομμάτων αυτών.
«Εμείς δεν κρύψαμε λίστες στα συρτάρια. Παπασταύρους δεν θα βρείτε στην αυλή μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λάππας και τόνισε, ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του συστήματος της χρηματοδότησης των κομμάτων, ώστε να ανακτηθεί κάτι από την χαμένη του αξιοπρέπεια.
Ως τον βασικό μοχλό της διοχέτευσης δανειακού χρήματος στα πολιτικά κόμματα, χαρακτήρισε την Αγροτική Τράπεζα ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος και τόνισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να εντοπίσει πού πήγαν τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί και που βαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Ο κ. Καμμένος ανέφερε, επίσης, ότι η Αγροτική Τράπεζα χορήγησε στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ 137,7 εκατ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι –όπως υποστήριξε- σχετίζονται με τα πολιτικά κόμματα.
«Αγωνιώδες τέχνασμα με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη συσπείρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα επώδυνα μέτρα που έρχονται», χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως. Η κ. Κεραμέως είπε ότι η ΝΔ είναι σύμφωνη με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την ενδιαφέρει η ουσία του θέματος, παρά μόνον η δημιουργία εντυπώσεων σε συνθήκες που, όπως είπε, «προσομοιάζουν με λαϊκό δικαστήριο».
Το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων μπορεί να λυθεί σε μία μέρα με την κατάργηση του ακατάσχετου της κρατικής επιχορήγησης υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάτης και χαρακτήρισε «επικοινωνιακό σόου» την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Υποστήριξε επίσης ότι τόσο για τα θέματα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ θα έπρεπε να έχει επέμβει ήδη ο εισαγγελέας.
«Μέρος πολιτικού τακτικισμού για τη συσπείρωση της πλειοψηφίας ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών που έρχονται», χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.
Αναφερόμενος στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ήταν το μόνο κόμμα που ανέθεσε σε έξι μεγάλες εταιρείες την διερεύνηση τους, ενώ το πόρισμα βρίσκεται από τον Μάιο 2014 στη Δικαιοσύνη και αναμένονται τα αποτελέσματα
«Εμείς δηλώσαμε θα ψηφίσουμε πρόταση καθώς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα την υποκρισία σας θα την αποκαλύψουμε και τη σκοπιμότητα σας θα πολεμήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.
«Η κυβέρνηση αντί να κάνει συζήτηση για τα πολύ σκληρά μέτρα που έρχονται επιχειρεί να αλλάξει τα θέματα της συζήτησης», υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και απέδωσε τη διαφθορά στον «παρασιτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος».
Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε γιατί η συζήτηση περιορίζεται στη χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ και όχι στο σύνολο των επιχειρηματικών δανείων και ανέφερε ότι τα 40 δισ. από τα περίπου 100 δισ. ευρώ των “κόκκινων” δανείων είναι επιχειρηματικά.
Κατηγόρησε τέλος τα ιδιωτικά και τα κρατικά ΜΜΕ ότι «συκοφαντούν συστηματικά οποιαδήποτε λογική διευκολύνει τη ριζοσπαστικοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων».
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Κωσταντίνος Μπαργιώτας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «λαϊκισμό και διαιώνιση της υποκρισίας ακόμη και τώρ»” που, όπως είπε, «η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».
Ο κ. Μπαργιώτας ζήτησε τον έλεγχο της χρηματοδότησης όχι μόνο των κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά όλων των εταιρειών που έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο και πρότεινε να θεσμοθετηθεί πλατφόρμα αντίστοιχη με εκείνη της Διαύγειας, στην οποία θα γίνεται υποχρεωτική ανάρτηση όλων των παραστατικών που έχουν σχέση με τα οικονομικά των κομμάτων.
«Το ηθικό σας πλεονέκτημα έχει κάνει φτερά» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και την κατηγόρησε ότι επιχειρεί για μια ακόμη φορά να εμφανιστεί σαν “αντισυστημική”.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην μπορεί να γίνεται διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και πρότεινε τη διακοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων και την παροχή μόνο υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη δραστηριότητά τους.