Την δέσμευση ότι θα μελετήσει τις απόψεις των φορέων επί του συνεταιριστικού νομοσχεδίου και θα προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές, όπου απαιτηθεί, παρείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, καθώς οι εμπλεκόμενες οργανώσεις και φορείς εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους έντονες αντιρρήσεις.
Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο μεγάλος αριθμός των 25 εκπρόσωπων των φορέων, που τοποθετήθηκαν επί του σχεδίου νόμου για τους συνεταιρισμούς ή κατέθεσαν υπομνήματα, διαφώνησαν με το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου ή επιμέρους ρυθμίσεις του, ασκήθηκε δε κριτική περί παρεμβατισμού του κράτους και περί αντιμετώπισης των συνεταιρισμών ως σωματείων ή συλλόγων κι όχι ως επιχειρήσεων, όπως και είναι.
Επίσης, οι περισσότεροι υποστήριξαν πως διατάξεις του νομοσχεδίου αντιβαίνουν στην συνταγματική επιταγή για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του αυτοδιοίκητου και τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές.
Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί μια πραγματικότητα επισήμανε από την θέση του ο Ευάγγελος Αποστόλου τονίζοντας πως το υπουργείο υποχρεούται να δει αυτό που συμβαίνει, ότι λιγότεροι από 20 συνεταιρισμοί έχουν μια δραστηριότητα που τους δείχνει ότι είναι οικονομικά βιώσιμοι. «Δεν θα πρέπει, λοιπόν, αυτό το νομικό πλαίσιο το οποίο δημιούργησε τις προϋποθέσεις με την κακή εφαρμογή του, για να υπάρχει όλο αυτό το πράγμα που συζητάμε τώρα, να το αντιμετωπίσουμε; Γιατί αυτή η προδιάθεση ισοπέδωσης;» διερωτήθηκε ο υπουργός, δηλώνοντας πως επ’ ουδενί τίθεται θέμα για διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος, όπως ακούστηκε.
«Περνάμε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες και το ξέρετε, μια κρίση, αλλά θα έχουμε στο μυαλό μας όλο αυτό να το στηρίξουμε και με κίνητρα. Αυτή είναι η προσπάθεια όλοι που θα κάνουμε» κατέληξε.
Εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο αναπληρωτής πρόεδρος Θωμάς Κουτσουπιάς, κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο απαριθμούνται οι διατάξεις για τις οποίες το αγροτικό σωματείο εκτιμά ότι αντίκειται σε συνταγματικές αρχές, δεν είναι εφαρμόσιμες ή κρίνονται αντιαναπτυξιακές. Ακόμη, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές είπε πως «κι εσείς και οι προηγούμενοι μπερδέψατε συνεταιρισμούς με τις ΔΕΚΟ, τους δήμους, την Βουλή», ενώ υποστήριξε πως αυξάνεται ο παρεμβατισμός με αυτό το νομοσχέδιο και πρόσθεσε χάνεται η εκπροσώπηση στο διεθνές συνεταιριστικό κίνημα από την ΠΑΣΕΓΕΣ, το όργανο που εκπροσωπεί σε 17 φορείς.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, διαφώνησε με τις διατάξεις για τον αριθμό των μελών του συνεταιρισμού, την αντιπροσωπευτικότητα, την δεύτερη θητεία, ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ τόνισε πως «Οι συνεταιρισμοί δεν είναι ούτε κόμματα ούτε σωματεία». Εξάλλου, διερωτήθηκε ποιος θα βάλει την προσωπική του περιουσία υποθήκη για να μπει στη διοίκηση του συνεταιρισμού, άποψη στην οποία συμφώνησαν κι άλλοι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών – συνεταιριστές, καθώς -όπως είπαν- στην περίπτωση εκκαθάρισης, αντιμετωπίζονται σαν να ήταν ομόρρυθμη εταιρία.
Για επέμβαση στις συναλλαγές των συνεταιρισμών με τρίτους, ασάφειες και παρεμβατισμό, έκανε λόγο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Αθανάσιο Βακάλη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβενδού κατά του νομοσχεδίου Νίκος Κουτλιάμπας, μίλησε επίσης για κρατικό παρεμβατισμό και εξέφρασε την διαφωνία του στα άρθρα που αφορούν τη σύσταση συνεταιρισμού, τα μέλη επενδυτές, τις αρχαιρεσίες, που αντίκεινται στις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές.
Αντιρρήσεις για το θέμα της ίδρυσης εξέφρασε η εκπρόσωπος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Ιωαννίδου, η οποία είπε χαρακτηριστικά πως συνεταιρισμός με τρία άτομα δεν γίνεται.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενημέρωσε ότι την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ο αρμόδιος επίτροπος Φιλ Χόγκαν, κάλεσε ιδιαιτέρως τον Έλληνα υπουργό στο γραφείο του και τον «έστησε απέναντι, για να του απαντήσει γιατί μπλοκάρει την συμφωνία που αφορά τη συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες της Νότιας Αφρικής ή με τις χώρες του Καναδά και μάλιστα λέει ότι το ίδιο θα κάνει και με τις συμφωνίες για Αμερική, για Κίνα κ.τ.λ.;».
Όπως είπε, αυτές οι συμφωνίες, ιδιαίτερα η συμφωνία που αφορούσε τη Νότια Αφρική, είναι αυτή η οποία έγινε, ενώ η χώρα μας εκτελούσε χρέη προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. «Αυτό, είναι μια πραγματικότητα, λοιπόν την οποία πρέπει να δούμε και δεν είναι θέμα ούτε του Αποστόλου ούτε ακόμη και της Επιτροπής, είναι ένα εθνικό θέμα, διότι όταν μιλάμε για φέτα εννοούμε το υπ’ αριθμόν ένα προϊόν, η σημαία των γεωγραφικών ενδείξεων, όχι μόνο της Ελλάδας και της Ευρώπης» τόνισε ο Ευάγγελος Αποστόλου προκειμένου να ξεκαθαρίσει προς τους βουλευτές, αλλά και τους φορείς πως αυτό για να αντιμετωπιστεί θέλει μια προσέγγιση τέτοια, που όχι μόνο απαιτεί την στήριξη όλων, αλλά κυρίως το να μην εκτοξεύονται πυροβολισμοί προς χάριν οξείας αντιπολίτευσης.