Στο ίδιο έργο θεατές κινδυνεύουν να βρεθούν οι Έλληνες μετά τις χθεσινές εξελίξεις οπότε και διεκόπησαν χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει μόνη της στην κατάθεση του φορολογικού και του Ασφαλιστικού, περιμένοντας κατανόηση από την πλευρά της τρόικας.
Παρά το γεγονός ότι οι κ. Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης απέρριψαν τις αιτιάσεις ότι έχει επέλθει ρήξη με τους Θεσμούς η ανησυχία για απρόβλεπτα γεγονότα αυξάνεται,ειδικά για επανάληψη του περασμένου καλοκαιριού, μετά και την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ευρωπαϊκής περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα διεκδικήσει πολιτική λύση.
Οι θεσμοί διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι κρίνουν απολύτως απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα σε αντίθεση με την «πολεμική» της κυβέρνησης κατά του Ταμείου. Την ίδια στιγμή, μπορεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιστρέφουν την επόμενη Δευτέρα, κανείς, όμως, δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να λειανθούν οι απαιτήσεις τους, κυρίως στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, στο αφορολόγητο όριο αλλά και στα κόκκινα δάνεια που παραμένουν ανοικτά ζητήματα.
Ακόμη τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει και όλα κινούνται σε ένα θολό τοπίο, καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν από το ΔΝΤ θα θεωρήσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων της κυβέρνησης χωρίς την συναίνεση του Ταμείου. Παράγοντες του ΔΝΤ αρκούνταν στο σχόλιο: «Αν δεν δούμε τα νομοσχέδια δεν μπορούμε να σχολιάσουμε».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κινούμενος στη γραμμή που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δείξει ότι η Αθήνα έχει την κυριότητα του προγράμματος κι αυτή αποφασίζει για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απέναντι στην τρόικα είπε: «Είναι σωστό ότι πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών και να έχουμε διαβούλευση για το με ποια μέσα φτάνουμε στο στόχο, αλλά συγχρόνως διατηρούμε, ως κυρίαρχη χώρα, το δικαίωμα να επιλέξουμε και να αποφασίσουμε το πώς φτάνουμε σ’ αυτούς τους στόχους».
Χθες, ο κ. Τσακαλώτος έβαλε μια καινούργια ημερομηνία στην ατζέντα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ, είναι πιθανό να υπάρξει 2ο έκτακτο Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή στις 25 ή στις 26 Απριλίου.
Είναι ξεκάθαρο ότι η επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων πριν από την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης δεν έχει συμφωνηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών και η απόφαση ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση.
Η κίνηση αυτή δεν είναι ακόμη εμφανές αν κινείται στα όρια της μονομερούς ενέργειας, με την τρόικα προς το παρόν να τηρεί στάση αναμονής, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να ασκήσει πίεση προς τους δανειστές ώστε να κλείσει γρήγορα και εντός του μήνα η αξιολόγηση, αποφεύγοντας το σενάριο να διαρκέσουν οι συζητήσεις έως τον Ιούλιο.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με την επιστροφή των δανειστών από την Ουάσιγκτον. Αν θα έχουν κατατεθεί τα νομοσχέδια ή όχι, αν θα τηρηθεί η ίδια σκληρή στάση και αν τελικά η κυβέρνηση θα αντέξει πολιτικά τη διαδικασία κατά την οποία η τρόικα θα παρεμβαίνει σε νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή βάζοντας μέσα τις δικές της απαιτήσεις.
Όλο αυτό το νέο σκηνικό φέρνει προφανώς στην επιφάνεια εκ νέου τα σενάρια των εκλογών. Η πολιτική διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα στη Γαλλία, τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο έχει ένα στόχο. Το ΔΝΤ. Ωστόσο είναι αμφίβολο πώς θα πετύχει τη σχέση που θέλει με το ΔΝΤ και με ποια αποτελέσματα θα επιστρέψει, αφού από τη Γερμανία δεν θέλουν να ακούν κουβέντα για μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό μνημόνιο.
Ειδικότερα δε από τη στιγμή που οι θεσμοί δεν αποδεχθούν τα δύο σχέδια νόμου και ζητήσουν μεγάλες αλλαγές, τότε θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να τα πάρει πίσω ουσιαστικά, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα με τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού θα έχει καεί το χαρτί της «κυρίαρχης χώρας που αποφασίζει μόνη της για τα μέτρα».