Έμφαση στην ολοκλήρωση των δύο μεγάλων έργων, του Αχελώου και της λίμνης Κάρλα, έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κάνοντας λόγο για αναπτυξιακά έργα που θα λύσουν σημαντικά προβλήματα της περιοχής.
Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το στρατηγικό σχεδιασμό 2015-2019 της Περιφέρειας, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν όλα τα έργα στο νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό και να απορροφηθούν όσο γίνεται, περισσότερα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτήρισε το έργο της Κάρλας, ως το «μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, αρδευτικό και τουριστικό στα Βαλκάνια, οι εργασίες του οποίου έχουν ολοκληρωθεί κατά 95%», ενώ σε ότι αφορά τον Αχελώο, ανέφερε ότι είναι ένα αναπτυξιακό έργο, κατεξοχήν περιβαλλοντικό αλλά και δίκαιο.
Όπως είπε έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου, τονίζοντας ότι πρέπει να τελειώσει και το υπόλοιπο για να μην απαξιωθεί, ενώ επισήμανε ότι «αν η ΔΕΗ δεν το ξεκινήσει φέτος θα πρέπει να εγγράψει 500 εκ ζημιές».
Περιφερειάρχης και βουλευτές της περιοχής από όλα τα κόμματα, συμφώνησαν να συναντηθούν μετά το Πάσχα και να συζητήσουν πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα, με στόχο να βρουν καλύτερους τρόπους διεκδίκησης κονδυλίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση όλων των έργων που εκκρεμούν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που υπάρχει στη περιοχή, ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Θεσσαλία 800 άτομα που είναι κυρίως Σύροι και Αφγανοί.
Παράλληλα, καταδίκασε έντονα την πρόσφατη ενέργεια μεταναστών και προσφύγων να κλείσουν το δρόμο Λάρισας – Τρικάλων, λέγοντας χαρακτηριστικά.
«Κλείσανε το δρόμο γιατί υπάρχει ένα άτυπο γρήγορο σύστημα επικοινωνίας. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι πρέπει αυτούς που φιλοξενείς να σέβονται το κράτος και τις αρχές του και τον κόσμο που τους περιθάλπτει. Πρέπει να βελτιώσουμε βεβαίως τις συνθήκες διαβίωσης τους. Αλλά πρέπει και να καταλάβουν ότι εδώ είναι ένα συντεταγμένο κράτος που πρέπει να σεβαστούν. Οι συνθήκες δεν είναι άριστες, αλλά είναι καλές. Υπάρχει φαγητό, νερό, τουαλέτες, ντουζιέρες, σκηνές διαβίωσης. Η χώρα αυτά μπορεί να προσφέρει. Εμείς δεν πήραμε λεφτά. Πήραμε μόλις 40 εκατ. ευρώ ενώ το άμεσο και έμμεσο δημοσιονομικό κόστος συντήρησης τους έφθασε στο 1, 8 δις ευρώ. Η χώρα δεν μπορεί να σηκώσει για μεγάλο διάστημα αυτό το βάρος».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει από την Πολιτεία «λεπτομερής καταγραφή για το πόσο κοστίζουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη φύλαξη, τη σίτιση, και την μεταφορά τους, και αυτά τα στοιχεία να τα παρουσιάσουμε στην ΕΕ και να πούμε αυτά ξοδέψαμε και τα θέλουμε».
«Η χώρα μας είναι το σταυροδρόμι της ιστορίας. Βγήκε στην πρώτη γραμμή γεωπολιτικά, οικονομικά, διπλωματικά, στρατιωτικά. Πρέπει η Πολιτεία να λειτουργήσει συντεταγμένα», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόσθεσε ότι πρέπει η Πολιτεία να λειτουργήσει συντεταγμένα και να μην λέει ότι θα τα κάνουν όλα οι ΜΚΟ, γιατί όπως είπε, υπάρχουν και κακές.
«Πρέπει να καταγραφεί ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη χώρα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Οι Ευρωπαίοι θέλανε να βάλουνε χέρι και στα χρήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Προσωπικά έβαλα βέτο. Έχουμε ένα δημοσιονομικό κόστος μεγάλο και τρέχουμε από την άλλη να κλείσουμε τη συμφωνία και να επιβαρύνουμε τους Έλληνες πολίτες. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Είμαστε ανθρωπιστές, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει και ένα κοινωνικό κράτος που πρέπει να επιβιώσει στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.