Εκτεθειμένα στις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες είναι αρχαιολογικά ευρήματα, που ανέδειξαν οι ανασκαφές για το έργο του μετρό, τη στιγμή που η επανεκκίνηση του έργου στηρίζεται σε ένα «σκίτσο» που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής και υπεύθυνος κοινοβουλευτικού Τομέα Πολιτισμού της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας.
«Η κυβέρνηση οφείλει να μας πει τον προγραμματισμό της για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη και δεν υπάρχει καμία απάντηση», είπε ο κ. Γκιουλέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12». Όπως διευκρίνισε, ειδικά για τον σταθμό «Βενιζέλου» υπήρχαν υπουργικές αποφάσεις μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2015, οι οποίες είχαν συγκεκριμένες μελέτες για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα προτεινόμενων εργασιών, αλλά «τελικά τον Σεπτέμβριο του 2015 η γνωμοδότηση του ΚΑΣ βασίστηκε κυριολεκτικά σε ένα σκίτσο, που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, χωρίς καμία μελέτη μηχανικών, χωρίς καμία μελέτη δαπάνης, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα. Είπαν ένα “κάπως έτσι θα είναι” και αυτό το “κάπως” είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης».
«Τα αρχαία όμως στη Βενιζέλου παραμένουν από το 2012 και έχουν ληφθεί κάποια ελάχιστα μέτρα προστασίας για τα όμβρια ύδατα κ.λπ.». Τα ευρήματα είναι εκτεθειμένα και κάποια θα έχουν μόνιμες αλλοιώσεις από τη ρύπανση και τους κραδασμούς, είπε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους «οι οποίοι φυλάσσονται πλημμελώς και έχουν ληφθεί ελάχιστα μέτρα». Διευκρίνισε δε ότι πάνω από 100.000 κινητά ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στο πλαίσιο κατασκευής του μετρό, δηλ. «η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, φυλάσσονται σε κοντέινερ, σε προσωρινούς χώρους αποθήκευσης στο Καλοχώρι και στα λουτρά του Φοίνικα Θεσσαλονίκης», ενώ «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα πότε θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας, ποια από αυτά είναι τα πιο σημαντικά για να εκτεθούν και πού θα εκτεθούν».