«Κόκκινο» χτυπά το θερμόμετρο στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ανοιχτά θέματα του προσφυγικού και της αξιολόγησης, την ώρα που άπαντες στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται για τη μετωπική σύγκρουση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη Δικαιοσύνη.
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων, οι εκκρεμότητες με το κουαρτέτο καθώς και η πορεία άμεσης υλοποίησης της συμφωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα βρεθούν στο επίκεντρο της καθιερωμένης σύσκεψης της Δευτέρας του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς στο γραφείο του στη Βουλή.
Ένα 24ωρο μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας, τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξόχως ανησυχητικά, θέμα το οποίο έχει επισημανθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί ο πρωθυπουργός το Σάββατο να χαρακτήρισε ένα «δειλό πρώτο βήμα» τη συμφωνία και ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης να σημείωσε ότι «το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε 24 ώρες», ωστόσο η ανησυχία δείχνει να κορυφώνεται στο κυβερνητικό επιτελείο για θετικά δείγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και όλα αυτά ενώ η συμφωνία επανεισδοχής δεν προβλέπεται να τίθεται σε ισχύ άμεσα τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται πάνω από 2.000 ειδικοί για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Πάντως, ενώ τα βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης των νησιών και η μεταφορά των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, έντονος προβληματισμός επικρατεί για τη αδρανή στάση της Τουρκίας, καθώς οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αδιάλειπτα. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο την Κυριακή ημέρα ενεργοποίησης της συμφωνίας, έφτασαν στα ελληνικά νησιά σχεδόν 900 άνθρωποι.
Τούτων δοθέντων ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική πολιτική, αναμένεται να ζητήσει επίσπευση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών από τους συναρμόδιους υπουργούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι προωθηθούν άμεσα στη Βουλή για ψήφιση νομοθετικά κείμενα, τα οποία απορρέουν από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και είναι επείγοντος χαρακτήρα. Επίσης, στόχος είναι εντός 10ημέρου να ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για το άσυλο, ενώ καθημερινή θα είναι η επαφή με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.
Όλα πρέπει να κλείσουν τον Απρίλιο
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί για τον «οδικό χάρτη» των εκκρεμοτήτων με το κουαρτέτο, μετά την αποχώρησή του για το Πάσχα των Καθολικών. Με την επιστροφή των Θεσμών -εκτός απροόπτου – στις 2 Απριλίου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει πλήρη επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι οποίες θα συνεχιστούν.
Στην κυβέρνηση βλέπουν θετικά την σύγκλιση στο φορολογικό και τη διαφαινόμενη, όπως τονίζουν, διάσωση των κύριων συντάξεων. Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε εξερχόμενος του ξενοδοχείου όπου διαμένουν οι θεσμοί, ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων.
Ορόσημο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι το EuroWorking Group της 11ης Απριλίου και εν συνεχεία το Eurogroup στις 22, αφού μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες, με στόχο το πακέτο μέτρων να περάσει από τη Βουλή εντός του μήνα για να ανοίξει η προνομιακή συζήτηση για το χρέος.
Πάντως, έντονος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ, στο οποίο από την κυβέρνηση αποδίδουν μεγάλο μέρος της καθυστέρησης. Πλέον, για την παραμονή του Ταμείου είναι όλα ανοιχτά, καθώς και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείχνουν να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τις αποικιακές αιτιάσεις της Ουάσιγκτον. Ενδεικτική είναι η ψήφος εμπιστοσύνης των Μισέλ Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις προσπάθειες της κυβέρνησης.
Πολεμικές προετοιμασίες για την Τρίτη
Την ίδια ώρα πάντως το ενδιαφέρον στρέφεται στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη Δικαιοσύνη, με το Μαξίμου να εμφανίζεται έτοιμο για μετωπική σύγκρουση. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε ονομαστικές επιθέσεις με στοιχεία, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για συγκεκριμένες υποθέσεις που καταδεικνύουν το πλέγμα διαπλοκής που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ πολιτικών και μιντιακών συγκροτημάτων τα τελευταία χρόνια.