Πυρετός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Από σήμερα τίθεται σε ισχύ και τυπικά η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, με το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να είναι η άμεση υλοποίησή της, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν συντομότερα εμφανή αποτελέσματα.
Έτσι, ξεκινά η ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών που θα εισέρχονται στη χώρα για την μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη και οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία. Για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει στην Τουρκία άλλος ένας θα φεύγει από την Τουρκία για την Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη», ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου αναγνώρισε τις δυσκολίες της συμφωνίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χωρίς αυτήν η κατάσταση θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την συμφωνία ως «ένα πρώτο δειλό βήμα» αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης το οποίο όμως συνιστά «ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης που αφορά το διεθνές πλαίσιο συνολικά».
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε: «Αν δεν καταλήγαμε χθες σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε “αποθήκες ψυχών”, γι’ αυτό και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα, προσθέτοντας «δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους», επισημαίνοντας ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τότε δεν έχει μέλλον.
Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική
Η εφαρμογή της συμφωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο πολύωρης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου από το μεσημέρι του Σαββάτου. Στη διευρυμένη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι για τη διοικητική και επιχειρησιακή προετοιμασία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σαφείς εντολείς σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς να υπάρξει επιτάχυνση όλων των έργων και δράσεων, προκειμένου να μην δοθεί δικαίωμα σε κανέναν να πει ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας. Το «κατοστάρι» που πρέπει να τρέξει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού οφείλεται στην προσπάθεια να επιδείξει απτά αποτελέσματα ο Αλέξης Τσίπρας στην επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι όλες οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να μην τεθεί θέμα ακύρωσής τους από τυχόν προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια. Την ίδια ώρα «θολό» σημείο της συμφωνίας είναι η μετεγκατάσταση των προσφύγων, αφού όπως προέκυψε από τη Σύνοδο θα γίνεται σε δύο ταχύτητες με τον παράγοντα της «εθελοντικής βάσης» να προβληματίζει το Μαξίμου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας Γιάννης Ταφύλλης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γ. Κυρίτσης , το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα έχει ως στόχο το συντονισμό για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, τη λήψη ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας, την παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων και τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας.
Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο πρωθυπουργός, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν ως μέλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός Επικρατείας (αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής), ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς).
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτική μετέχουν, επίσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, και όσα άλλα μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί καλούνται κάθε φορά από τον πρωθυπουργό. Μπορεί, επίσης, να καλούνται για παροχή γνώμης στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
Για τη σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου έχει ήδη σταλεί πράξη υπουργικού συμβουλίου η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης, αποφασίστηκε ότι σε επίπεδο επιτελικών οργάνων θα γίνει λεπτομερές επιχειρησιακό πλάνο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση και πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, ωστόσο επισήμανε ότι για να προχωρήσει θα χρειαστεί η μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια. Τέλος, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη την άμεση συνδρομή τους για την εφαρμογή της συμφωνίας.
«Κλειδί» για τη συμφωνία η στάση της Τουρκίας
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, τα κρίσιμα σημεία στην υλοποίηση της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν η Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία -αν δηλαδή θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ανταπόκριση της Ε.Ε. στην επείγουσα ανάγκη της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνατοτήτων της να αντεπεξέλθει στο καθήκον της, καθώς και η διατήρηση της αλληλέγγυας στάσης της ελληνικής κοινωνίας.
«Υπάρχει μία συμφωνία την οποία αναλύουμε και προσπαθούμε την πολιτική απόφαση στην οποία κατέληξαν η ΕΕ με την Τουρκία να την κάνουμε επιχειρησιακό σχέδιο. Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο δόθηκε και αυτό πρέπει να σπάσει σε συγκεκριμένες διαδικασίες”, είπε ο κ.Κυρίτσης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία, θα χρειαστεί να έλθουν και πάνω από 2.000 ειδικοί, να στηθούν υποδομές, για την υπόθεση του ασύλου, με τον τρόπο που απαιτεί η διεθνής νομιμότητα. Συνεχίζουμε εμείς ταυτόχρονα να δημιουργούμε θέσεις προκειμένου να φιλοξενήσουμε τον κόσμο, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει αναληφθεί», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ.Κυρίτσης επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλύτερη από αυτήν, η οποία ήταν πολύ πιθανή μέχρι χθες», εκτιμώντας πως «φάνηκε ότι ως έναν βαθμό δεν επικράτησαν οι φωνές της αγριότητας, της απομόνωσης και της ξενοφοβίας».
Ξεκίνησε η εκκένωση των νησιών
Ήδη από το πρωί του Σαββάτου έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς η εκκένωση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, με στόχο μέχρι το βράδυ της Κυριακής όλοι να έχουν μεταφερθεί στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Την ίδια ώρα έχουν φτάσει στα νησιά τα πρώτα κλιμάκια της Frontex με στόχο τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Η Frontex θα χρησιμοποιήσει για την μεταφορά τους πλοιάρια ή πτήσεις τσάρτερ.