Αναχώματα στις πιέσεις από τα δύο ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης επιχειρεί να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι, εντείνοντας το φλερτ με τους Ευρωσοσιαλιστές. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιστροφής της Ευρώπης στις ιδρυτικές της αξίες ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους Σοσιαλιστές ηγέτες της ΕΕ να τραβήξουν διαχωριστικές γραμμές από τις πολιτικές δυνάμεις που συνθλίβουν την Ευρώπη ανάμεσα σε κλειστά σύνορα και ακραία λιτότητα, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την ήπειρο.
Στόχος του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην πόλη του φωτός είναι να αποδώσουν καρπούς οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχει ανοίξει με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, λίγο πριν την γραμμή τερματισμού για το διπλό μέτωπο της κυβέρνησης σε αξιολόγηση και προσφυγικό. «Το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχιστεί η ανοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, καλώντας τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς να σταματήσουν να αποτελούν παρακολούθημα του κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Την ώρα που οι Θεσμοί έχουν επιστρέψει μεν, με άγριες διαθέσεις δε στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά έστειλε το μήνυμά του στις πιέσεις του ΔΝΤ από το Παρίσι, τονίζοντας πως «δεν θα κάνουμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τα όσα προβλέπει η συμφωνία». Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός επιχείρησε, με την στήριξη του Φρανσουά Ολάντ και του Ματέο Ρέντσι, αναγνωρίζοντας την υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, να προσδώσει στην ατζέντα ένα αναπτυξιακό πρόσημο, θέτοντας το θέμα ενός «ισχυρού επενδυτικού κοινοτικού πακέτου για τις χώρες του Νότου».
Την ίδια ώρα πάντως στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση επιχειρεί να «ζυγίσει» το κόστος και το πεδίο των υποχωρήσεων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, πριν αυτή ξεπεράσει τη διακεκαυμένη ζώνη της Πρωτομαγιάς και να γυρίσει η ρότα στην «Ιθάκη» της συζήτησης για το χρέος. Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως υπάρχουν θετικά σημάδια (τριπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα από το αναμενόμενο) που δείχνουν πως η αξιολόγηση θα κλείσει και που επιβεβαιώνουν το παράλογο των απαιτήσεων κυρίως του Ταμείου, ωστόσο την ίδια ώρα επαναχαράσσουν τις κόκκινες γραμμές για να αποφύγουν τυχόν καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν σε ένα κατστροφικό deja vu του καλοκαιριού. Σημειώνεται πάντως ότι ύστατη κόκκινη γραμμή, την οποία εκτιμάται ότι μπορεί να «σηκώσει» πολιτικά η κυβέρνηση, είναι η προστασία των κύριων συντάξεων κάτω των 1.300 ευρώ.
Με το Ασφαλιστικό να προκαλεί πονοκέφαλο στο Μαξίμου, στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να αμβλύνουν τις αντιθέσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με τις περισσότερες από αυτές να εντοπίζονται απέναντι στο ΔΝΤ. Μετά το τετ α τετ με τους επικεφαλής των Θεσμών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «σκληρή» τη διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας πως οι διαφορές είναι υπαρκτές «αλλά όχι αγεφύρωτες». Στο Ασφαλιστικό τα αγκάθια μέχρι στιγμής εντοπίζονται στα ποσοστά αναπλήρωσης και το ύψος της εθνικής σύνταξης, το οποίο ωστόσο τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο στα 384 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού κλείσουν τα υπόλοιπα μέτωπα θα διερευνηθεί το βάθος στο οποίο θα μπει το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις.
Σήμερα θα τεθεί επί τάπητος το φορολογικό, με τους θεσμούς να ζητούν επιπλέον έσοδα τα οποία φτάνουν τα 800 εκ ευρώ, με τους εκπροσώπους των Θεσμών να πιέζουν για «σίγουρες λύσεις», όπως η άμεση φορολογία μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων, με τη μείωση του αφορολόγητου.
Παράλληλα με την αξιολόγηση, αδειάζει η κλεψύδρα και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις που παραπέμπουν στον εφιάλτη ενός νέου ναυαγίου στη Σύνοδο της 17ης Μαρτίου, καθώς οι αντιδράσεις από χώρες της ΕΕ για τις εκβιαστικές απαιτήσεις της Άγκυρας κλιμακώνονται. Ήδη, στο Παρίσι, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι έθεσαν θέμα κατά των υποχωρήσεων προς την Τουρκίας αναφορικά με το ζήτημα της βίζα και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του Τύπου, ενώ την ίδια ώρα οι χώρες του Βίζενγκραντ εμφανίζονται έτοιμες να μπλοκάρουν και τη βάση της συμφωνίας της 7ης Μαρτίου.
Και ενώ το ενδεχόμενο ανοίγματος του βαλκανικού δρόμου αποτελεί πλέον ουτοπία, παρά την αναγνώριση της μονομερούς ενέργειας των χωρών του Βίζενγκραντ από την ΕΕ και την καταδίκη της Μέρκελ, στην κυβέρνηση γίνεται αγώνας δρόμου για να καταστούν διαχειρίσιμες οι προσφυγικές ροές στο εσωτερικό. Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στην αποσυμφόρηση της Ειδομένης, με την καμπάνια για να ενημερωθούν οι σχεδόν 14.000 πρόσφυγες ότι δεν θα ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να οδηγηθούν οικειοθελώς σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Μακεδονία. Στόχος του συντονιστικού για το προσφυγικό είναι εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων να έχει αδειάσει τελείως η Ειδομένη, η οποία έχει μετατραπεί σε βαλτότοπο που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των προσφύγων.
Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί προβληματισμός για το οικονομικό κόστος των έργων υποδομής και την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης επέμεινε στην διοχέτευση των έκτακτων κοινοτικών κονδυλίων σε αρμόδιους οργανισμούς και ΜΚΟ σε συντονισμό με τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο να διοχετεύονται κεφάλαια στον κρατικό μηχανισμό.