Στο μέτωπο της Δικαιοσύνης στρέφει όλες τις δυνάμεις της η Νέα Δημοκρατία αφορμής δοθείσης από τις καταγγελίες Τσατάνη για ωμή παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Στη Συγγρού υιοθετούν πλήρως τις καταγγελίες της εισαγγελέως, οι οποίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το Βήμα του Σταύρου Ψυχάρη. Πίσω από την υπόθεση, η οποία αποτελεί «ουρά» του φακέλου του Ανδρέα Βγενόπουλου, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακρίνεται μία ευκαιρία να ανακτηθεί έδαφος στο πεδίο της διαφάνειας και να καταρριφθεί το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν λόγο καθεστωτικές συμπεριφορές και ωμή καταστρατήγηση του Συντάγματος αναφορικά με τη διάκριση των εξουσιών. Ως εκ τούτου, ήδη από χθες η Νέα Δημοκρατία ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις τόσο ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, όσο και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καθώς και «όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο».

Στην επιστολή της προς την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου «βουτιά» στην επετηρίδα κατά την επιλογή των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων». «Αφού έγιναν αυτές οι επιλογές, στη συνέχεια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξοπλίστηκε, νομοθετικά, με πειθαρχική δικαιοδοσία έναντι των συναδέλφων της. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι δικαστές ελέγχονται ήδη πειθαρχικά, από έξι (6) διαφορετικά όργανα. Η “αναγκαιότητα” της παροχής τέτοιας πειθαρχικής εξουσίας, όμως, φάνηκε στη συνέχεια», τονίζεται στο σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, αναφέρθηκε “σε κυκλώματα που λειτουργούν στον χώρο της Δικαιοσύνης}, χωρίς να τα κατονομάσει, διαμορφώνοντας, όμως, με τον τρόπο αυτό, τις πολιτικές προϋποθέσεις παρεμβάσεων εν ονόματι μίας δήθεν καθάρσεως», σημειώνει η ΝΔ.

Υποστηρίζει, ακόμα, ότι «υπάρχουν πρόσφατες επώνυμες καταγγελίες, στις οποίες αναφέρονται στοιχεία για παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονταν τις σχετικές υποθέσεις», ενώ επικαλείται την αναφορά της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με την οποία «καταγγέλλεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της ζήτησε να παραδώσει τη δικογραφία που «χειριζόταν» σε άλλον εισαγγελέα και ότι την απείλησε προκειμένου να το πράξει».

«Τέτοιου είδους επώνυμες και ενυπόγραφες καταγγελίες ανώτερου δικαστικού λειτουργού κατά υπουργού, συμβαίνουν πρώτη φορά», τονίζει η ΝΔ και αφήνει αιχμές για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου διότι, «διενήργησε η ίδια πειθαρχικό έλεγχο, αναζητώντας τις τυχόν ευθύνες της συγκεκριμένης εισαγγελέως, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη κριθεί οριστικά».

Ο Παπαγγελόπουλος έφερε το «ξήλωμα» Μεϊμαράκη

Άμεσο αντίκτυπο και σε εσωκομματικό επίπεδο είχε η πρωτοβουλία της ΝΔ για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε στην αντικατάσταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον Μάκη Βορίδη στην αρμόδια Επιτροπή. Το θέμα που ανέκυψε είναι εξόχως πολιτικό, αφού ο κ. Μεϊμαράκης προέρχεται αμιγώς από το καραμανλικό στρατόπεδο, όπως και ο υπόλογος υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει επικεφαλής της ΕΥΠ επί Κώστα Καραμανλή.

Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί για μία ακόμη φορά να κόψει τους δεσμούς μεταξύ του Μαξίμου και του «καραμανλικού» μπλοκ, προκειμένου να χειριστεί την «ειδική αποστολή» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο «σκληρός» Μάκης Βορίδης.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας πάντως έκαναν λόγο για έγκαιρη ενημέρωση και συναίνεση του κ. Μεϊμαράκη για την αντικατάστασή του στην αρμόδια Επιτροπή.