Η ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στα πολιτικά και κοινωνικά κέντρα λήψης των αποφάσεων, επισημάνθηκε στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε μια ολομέλεια που είχε κατακλυστεί από γυναικείες παρουσίες που έχουν διαπρέψει στον πολιτικό, αυτοδιοικητικό και πολιτιστικό τομέα.
Ανάμεσα τους, η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάκου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη, η αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου, η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια, καθώς και η πρώην γενική γραμματέας Φάνη Πάλη Πετραλιά.
Στο επίκεντρο της τιμητικής εκδήλωσης, βρέθηκαν οι γυναίκες πρόσφυγες αλλά και οι Ελληνίδες που στηρίζουν τον αγώνα τους για ένα καλύτερο μέλλον για αυτές και τις οικογένειές τους και είναι έντονα παρούσες σε όλες τις κοινωνικές δομές αλληλεγγύης.
«Το αίτημα της γυναικείας χειραφέτησης είναι παρόν και δυστυχώς είναι ανεκπλήρωτο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συλλογικής δράσης του γυναικείου κινήματος.
«Σε συνθήκες κρίσης, παρά τα σοβαρά βήματα που έγιναν, υπάρχει το στοιχείο που οδηγεί σε σοβαρές διακρίσεις μέσα στο κοινωνικό ιστό. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση, για την ανασυγκρότηση ενός γυναικείου κινήματος στη χώρα μας. Και σε αυτό πρέπει όλοι να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που εκπροσώπησε το προεδρείο της Βουλής, σημείωσε ότι «οι γυναίκες δεν ήταν ποτέ απούσες από όλα τα ιστορικά γεγονότα είτε σε περίοδο ειρήνης είτε σε περίοδο πολέμου». Ταυτόχρονα, θέλησε να αφιερώσει την σημερινή μέρα στις γυναίκες πρόσφυγες, «στις σύγχρονες ηρωίδες», όπως τις χαρακτήρισε, που όχι μόνο φέρνουν στο κόσμο μια νέα ζωή αλλά και γιατί αγωνίζονται και ρισκάρουν να την χάσουν με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τις οικογένειές τους.
«Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, το 34% που εισέρχονται στην Ευρώπη είναι γυναίκες και παιδιά που σε όλη τη διαδρομή τους για να φτάσουν στο παράδεισο αντιμετωπίζουν τη βία, αντιμετωπίζουν κινδύνους. Τίποτα δεν είναι βέβαιο για αυτές. Και πρέπει να τις έχουμε στο νου μας εμείς οι γυναίκες που είμαστε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, εμείς οι προνομιούχες, ενώ η δική τους ζωή είναι στο σκοτάδι», υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου και κατέληξε: «Ένα αίτημα ενώνει όλες τις γυναίκες από ανατολή σε δύση από βορρά σε νότο. Ειρήνη και ελευθερία».
Εκ μέρους της κυβέρνησης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τόνισε ότι η κρίση στην Ευρώπη έπληξε κυρίως τις γυναίκες, ιδιαίτερα σε χώρες που εφάρμοσαν πολιτικές παρατεταμένης λιτότητας. Σημείωσε δε, ότι στη χώρα μας απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν αποχωρούν αποθαρρημένες από την εργασία αλλά κινητοποιούνται. Και έφερε ως παράδειγμα τον αγώνα που έκαναν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι να δικαιωθούν χαρακτηρίζοντάς τες «μεγάλες μαχήτριες».
Τέλος, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι στο προσφυγικό πρόβλημα της χώρας, οι γυναίκες ηγούνται και είναι η ραχοκοκαλιά όλων των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή, υπογράμμισε ότι όλες οι γυναίκες και σε όλα τα επίπεδα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις.
Από τη ΝΔ η Άννα Καραμανλή μίλησε για τις δυσκολίες και τα δεινά που αντιμετωπίζει η γυναίκα πρόσφυγας, εκφράζοντας την ευχή να αναδειχθούν ανάλογες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης όπως αυτές που επέδειξαν οι γιαγιάδες της Λέσβου.
Για φαυλότητα που χαρακτηρίζει το φεμινισμό και για κίβδηλη ισότητα, έκανε λόγο η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Θεοδώρου υπογράμμισε ότι έχει αρνητικό πρόσημο για τις γυναίκες η έμπρακτη και ουσιαστική ισότητα, ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκη με συγκεκριμένες πράξεις να πάρει η γυναίκα τη θέση που της αξίζει, τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική.
Ο Εμμανουήλ Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι «είναι από τις πιο σημαντικές μέρες η 8η Μαρτίου, καθώς υπενθυμίζει την ανάγκη διαρκούς αγώνα για την κατάκτηση της ισοτιμίας και τη χειραφέτηση των γυναικών».
Για αρνητικά στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να έχουν ισότιμες ευκαιρίες, έκανε λόγο η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.
«Η παγκόσμια ημέρα για τη γυναίκα, έχει νόημα και περιεχόμενο ως μια ευκαιρία επαναδιατύπωσης των ίσων ευκαιριών που πρέπει να έχουν όλες οι γυναίκες. Να είναι αφετηρία για να γίνουν περισσότερα από αυτά που δεν έχουν γίνει ακόμα. Και η κατοχύρωση των ίσων δικαιωμάτων αφορά όλον τον πλανήτη», επεσήμανε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλια Τσαρουχά, που εκπροσώπησε τους ΑΝΕΛ.
Για την ανάγκη ουσιαστικής ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, μίλησε η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.