Στις Βρυξέλλες χτυπά σήμερα η καρδιά του διπλού μεγάλου μετώπου της Ελλάδας για το προσφυγικό και την αξιολόγηση, με τον πήχη για την Ελλάδα να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας στις αποσκευές του το μίνιμουμ συναίνεσης που εξασφάλισε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της Παρασκευής ταξιδεύει στην πρωτεύουσα του Βελγίου με σκληρή γραμμή προς αναζήτηση μίας ευρωπαϊκής λύσης για το προσφυγικό στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ -Τουρκίας. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για την επιστροφή του κουαρτέτου, το μέλλον του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την πορεία υλοποίησης της αξιολόγησης.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο πρωθυπουργός επέλεξε με μία φράση να υπογραμμίσει το οξύμωρο των ευρωπαϊκών πολιτικών, αντιπαραβάλλοντας τη στάση της ΕΕ απέναντι στη λιτότητα και τους πρόσφυγες. «Η Ευρώπη κρατά ανοικτά τα σύνορά της στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορά της στους κατατρεγμένους» σημείωσε και τόνισε: «Η Ευρώπη σήμερα συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και τα κλειστά σύνορα».

Κατά την εισήγησή του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε εκ νέου μήνυμα στις Βρυξέλλες για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στην κρίσιμη Σύνοδο. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς λόγω της φοβικής ρητορικής των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι τρεις άξονες της ελληνικής εθνικής πρότασης συνοψίζονται στην αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, την προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών και τη δίκαιη κατανομή υποχρεώσεων στην Ε.Ε. με οικονομικές κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τις αποφάσεις.

Την ίδια ώρα ωστόσο τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις προθέσεις της Αυστρίας και των χωρών του Βίζενγκραντ δεν είναι θετικά. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος προειδοποίησε για εγκλωβισμό πολλών δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, τονίζοντας πως το βάρος θα το μοιραστεί ολόκληρη η κοινωνία. Στο μέτωπο της διαχείρισης του προσφυγικού καταβάλλονται προσπάθειες από το νέο συντονιστικό όργανο να δημιουργηθούν θέσεις για προσωρινά καταλύματα, ενώ την ίδια ώρα στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη. Πάντως, μία από τις βασικές θέσεις που θα θέσει ο κ. Τσίπρας είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες σε προσωρινά καταλύματα, την ώρα που ήδη στη χώρα βρίσκονται περί τους 30.000.

Η σκληρή επίθεση του πρωθυπουργού στην Αυστρία και στον ΥΠΕΞ της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά και στις δυνάμεις της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, είναι ενδεικτικές της ατμόσφαιρας που επικρατεί αυτήν την στιγμή μεταξύ των 28, με το ενδεχόμενο να μην καταλήγει η Σύνοδος σε κοινό κείμενο συμπερασμάτων και να παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις για την Σύνοδο της 17ης Μαρτίου να είναι ορατό. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως σημειώνουν ότι σε περίπτωση εμπλοκής ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα θέσει θέμα βέτο, διατηρώντας το ωστόσο για άλλες περιπτώσεις που αφορούν οικονομικά συμφέροντα των χωρών που δεν συμμορφώνονται με τις κοιντικές αποφάσεις.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει στην τριμερή με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο πριν τη Σύνοδο, να κλιμακώσει τις πιέσεις τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την Τουρκία για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και την επικαιροποίηση της συνθήκης επανεισδοχής από την Τουρκία. Τα δύο τελευταία θέματα μαζί με το απρόσκοπτο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ θα αποτελέσουν και τη βασική ατζέντα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη που θα παραβρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη.

Πέραν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σειρά από διμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών της ΕΕ, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα συζητηθεί εκ νέου το προσφυγικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου καθώς και με την Άνγκελα Μέρκελ. Ακόμα, πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων της Συνόδου, θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας.

Επιστροφή του κουαρτέτου με αστερίσκους

Την ίδια ώρα σε μία άλλη κλειστή αίθουσα των Βρυξελλών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διερευνά τις προθέσεις των θεσμών για την επιστροφή του κουαρτέτου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να δώσει και επίσημα το πράσινο φως στην επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών εντός της εβδομάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, απευθύνοντας εκ νέου τα βέλη του στο ΔΝΤ, το οποίο κατηγόρησε για παρελκυστική πολιτική. Χαρακτήρισε ως πολιτική τη διαφωνία με το ΔΝΤ, καθώς όπως είπε οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι και μόνο πολιτικά μπορεί να εξηγηθεί η διαφορετική ανάγνωσή τους παραβλέποντας τις θετικές ενδείξεις στον τομέα της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός διέβλεψε ότι πολύ σύντομα η Ε.Ε. θα κληθεί να ζητήσει από όλους, να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015.

Με δεδομένη την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα, τα οποία η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «εκτός συμφωνίας» άρα και λαϊκής εντολής, η ελληνική αντιπροσωπεία προσέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τρία βασικά διαπραγματευτικά όπλα. Την μικρότερη έναντι των προβλέψεων ύφεση της οικονομίας για το 2015 (0,2% έναντι 0,7%), το «μαξιλαράκι» στις εισπράξεις με την υπέρβαση εσόδων 850 εκατ. ευρώ και τη θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016.

Πηγές που μετέχουν στι διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) και η εν συνεχεία «Ιθάκη» της απομείωσης του χρέους παραμένει εφικτός, ενώ όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σύγκλιση μεταξύ των Θεσμών που σημειώθηκε στο «μυστικό δείπνο» των Βρυξελλών υπό τον Πολ Τόμσεν.