Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχτεί άλλους 100.000 ανθρώπους μέχρι το τέλος αυτού του μήνα» διατύπωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση για το προσφυγικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του Ιδρύματος Αντενάουερ.
Από το βήμα της εκδήλωσης, ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε επίσης το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της». Σχολίασε επίσης ότι το χθεσινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών «βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ». Η Σύνοδος αυτή είναι «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται», παρατήρησε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί». «Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν», συνέχισε, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να διαφυλάξουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν. Προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν», ενώ στόχος, όπως είπε, είναι ως το τέλος του χρόνου «να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν».
Σήμερα, η Ευρώπη «δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται η συνοχή, η αλληλεγγύη, οι αξίες και οι αρχές της, δοκιμάζεται η ενότητά της», σύμφωνα με τον ρπίτροπο, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα».
Όπως παραδέχτηκε ο κ. Αβραμόπουλος, η προσφυγική κρίση αιφνιδίασε «την Ευρώπη και τα κράτη-μέλη. Δεν είχαν προετοιμαστεί γι’ αυτό». Ωστόσο, από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου η Επιτροπή με γρήγορους ρυθμούς κατάρτησε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και κάλεσε τα κράτη- μέλη να συνεργαστούν. «Όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής, όμως, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά τρόπους για να δημιουργηθούν νόμιμοι δρόμοι των προσφύγων προς την Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος και ζήτησε η επανεγκατάσταση να αφορά όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική, τη Λατινική Αμερική και τον Καναδά, «γιατί όλος ο ασφαλής κόσμος πρέπει να είναι φιλόξενος για τους πρόσφυγες».
Την Τετάρτη η Επιτροπή παρουσίασε μηχανισμό επείγουσας υποστήριξης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της ΕΕ, ενώ επεξεργάζεται «με την Ελλάδα και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης», είπε.
Στη Σύνοδο Κορυφής, παρατήρησε, εξάλλου, «θα δοκιμαστεί η ηγεσία της Ευρώπης σε κεντρικό και εθνικό επίπεδο για το κατά πόσο αντιλαμβάνονται όλοι το ίδιο τη διαχείριση αυτού του προβλήματος». Από τις αποφάσεις που θα παρθούν «θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης», συμπλήρωσε. Σχολίασε δε ότι «το χθεσινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα, στο οποίο θα κινηθούμε τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής».
Επίσης, σε λίγες εβδομάδες η ΕΕ θα παρουσιάσει «δέσμη προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου «για να εξασφαλίσουμε πιο δίκαιη κατανομή βάρους και ευθυνών».
Στις κατηγορίες για στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι «δεν πρόκειται γι’ αυτό» και ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ λειτουργεί επικουρικά στη Frontex». Επίσης, είπε ότι στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή να δημιουργηθεί ως τον Ιούνιο, «αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κινηθούν τα κράτη-μέλη».
Στην εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τη μεταναστευτική πρόκληση» που διοργάνωσαν τα δύο ιδρύματα το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής και συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Υπογράμμισε ότι η περιοριστική πολιτική της ΝΔ «επένδυσε πολύ περισσότερο στον ανθρωπισμό από ό,τι βλέπω ιδεοληπτικά ότι κυριαρχεί σήμερα, γιατί τύποις ανθρωπιστές είναι κάποιοι που θεωρούν ότι είναι αλληλεγγύη ή υποστήριξη αν πρόσφυγες και μετανάστες κυκλοφορούν αφημένοι στην εθνική οδό, στην πλατεία Βικτωρίας ή στο λιμάνι».
Επίσης, υπερασπίστηκε τα κλειστού τύπου προαναχωρησιακά κέντρα που χρησιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση «γιατί στέλνει μήνυμα η περιοριστική πολιτική ότι αν έρθεις στην Ελλάδα υπόκεισαι στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους που είναι η κράτηση 18μηνου και αφήνεσαι την ίδια στιγμή ελεύθερος αν θέλεις να επιστρέψεις στην πατρίδα σου».
Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει μέριμνα για τους πρόσφυγες «ούτε υγειονομική, ούτε σε ανθρώπινο επίπεδο, ούτε στη σίτιση» και χαρακτήρισε την κατάσταση σήμερα στη χώρα «εκτός ελέγχου».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας, Γκέραλντ Κνάους, έκανε λόγο για μία μάχη μέσα στην Ευρώπη με δύο διαφορετικές πολιτικές και προσεγγίσεις. Από τη μία πλευρά υπάρχει η προσέγγιση ότι «η Ευρώπη πρέπει να χτίσει νέα γραμμή άμυνας βόρεια της Ελλάδας για να σταματήσει τη μετανάστευση». Όμως, η προσέγγιση αυτή «να χτιστεί φράχτης σε μια χώρα που δεν ανήκει στην Ευρώπη είναι νομίζω η μεγαλύτερη απειλή ενάντια στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Τη Δευτέρα «είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχει ευρύς συνασπισμός και η Ευρώπη να αποφασίσει να φτιάξει αυτό το φράχτη και αυτό πρέπει να αποτραπεί».
Η δεύτερη προσέγγιση είναι από τις χώρες που λένε ότι «θα πρέπει να πάρουμε απευθείας από την Τουρκία πρόσφυγες με μία τάξη και σε συγκεκριμένους ρυθμούς». «Αυτό μπορεί να προστατέψει την Ευρώπη», παρατήρησε.
Επίσης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης πιθανό «δούρειο ίππο για την Ελλάδα», καθώς δεν είναι ένα μακροχρόνιο σύστημα. «Η Ευρώπη λέει ας μοιραστούμε το βάρος και αυτό ακούγεται αλληλέγγυο. Στην πράξη, όμως, το πρόγραμμα δεν δουλεύει και έχουμε πολλές κυβερνήσεις που επί της αρχής αρνούνται την μετεγκατάσταση», συμπλήρωσε.
Τώρα πια πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για τη διαχείριση της κατάστασης, παρατήρησε ο επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς. «Έχουμε στα χέρια μας τρία όπλα που ήδη υπάρχουν: τη μετεγκατάσταση, τις επιστροφές για τις μη προσφυγικές ομάδες και την επαναπροώθηση στην Τουρκία. Και έχουμε και ένα τέταρτο όπλο που είναι ευχολόγιο, την απευθείας εγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο». Επίσης, πρότεινε την επαναφορά της βίζας από την Τουρκία στις γειτονικές της χώρες. Η λύση του προβλήματος όμως, πρόσθεσε, «είναι μία και μοναδική, είναι το τέλος του πολέμου στη Συρία».
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, τόνισε ότι «πρέπει οι Ευρωπαίοι να δεσμευτούν σε μια πρόταση και να την εφαρμόσουν» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ολιγωρία, χαλαρότητα και ιδεοληψίες, λόγω των οποίων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο βαθμό που έπρεπε στις υποχρεώσεις της ως χώρα εξωτερικών συνόρων ζώνης Σένγκεν αλλά και στις υποχρεώσεις της για την καταγραφή των εισερχομένων και την ασφάλεια των πολιτών». Αποτέλεσμα ήταν «να χάσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων και να δημιουργήσουμε στο εσωτερικό μας μια κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη που σήμερα αγγίζει τα όρια του χάους», πρόσθεσε.
Η επικεφαλής του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στην Ελλάδα, Σουζάνα Βογκτ, υπογράμμισε ότι «για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη υπάρχουν λύσεις, όπως το να υψώνουμε φράχτες που έχουν πολλές συνέπειες και έχουν επικριθεί πολύ. Άλλες λύσεις δίνονται μέσα από τη συνεργασία, μέσα από πραγματικές ευρωπαϊκές λύσεις με βάση το πνεύμα της αλληλεγγύης. Φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί ανάμεσα στις δύο αυτές λύσεις».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Παύλος Τσίμας.