«Σήμερα ξεκινάμε τη διοικητική μεταρρύθμιση με ένα νομοσχέδιο τομή που παρά τις εξαγγελίες δεν τολμήθηκε ποτέ», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

Κατόπιν ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε νέα στοιχεία που φέρνει το νομοσχέδιο, όπως το εθνικό μητρώο δημόσιας διοίκησης, η καθιέρωση «θεσμικής μνήμης σε κάθε υπουργείο», «νέο σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης» το οποίο «στοχεύει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

«Εισάγεται αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες της. Χαράσσουμε μια διαχωριστική γραμμή με τις ρουσφετολογικές πρακτικές του παρελθόντος. Διαχωριστική γραμμή στη λογική των κουμπάρων και των πελατειακών σχέσεων. Στόχος μας να φέρουμε το ΑΣΕΠ παντού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απουσίαζε από την αίθουσα.

«Εκπλήσσομαι βλέποντας σε ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο που αφορά το χαρτοφυλάκιο που είχε πριν ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα να απουσιάζει. Δεν μας καταδέχεται να έρθει στη Βουλή να πει εάν συμφωνεί. Εάν θέλει να μας πει τι γνώμη έχει. Είχα συνηθίσει να βλέπω πρωθυπουργούς να απουσιάζουν, τώρα απουσιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν πειράζει, είναι σημείο των καιρών, ας απουσιάζει. Εάν θέλει παράλληλο διάλογο, παράλληλο διάλογο (θα έχει)», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αριθμό των μετακλητών υπάλληλων που είχε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν υπουργός.«Τρεις μετακλητούς έχει ο Βερναρδάκης, 50 ο Μητσοτάκης που δεν έχει δώσει απάντηση επ’ αυτού. Δεν είναι εδώ να μας απαντήσει. Δεν πειράζει όμως, είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΝΔ προτιμά να σιωπήσει για άλλη μια φορά σε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά όχι μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον του τόπου».

Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έλαβε πριν λίγη ώρα και χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, έλαβε στο Μαξίμου γράμμα από τον κ. Μπόργιανς που τον πληροφορεί για λίστα φοροφυγάδων σε CD, το οποίο δεν παρέλαβε ο τότε πρόξενος της Ελλάδας κατόπιν εντολής από το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ σε ένα θέμα: Πριν από λίγη ώρα έλαβα μία επιστολή στο γραφείο μου. Ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού έδινε εντολές στον πρόξενο της χώρας στη Γερμανία να μην παραλάβει υλικό που αφορά φοροφυγάδες. Αυτές οι αποδείξεις, τα επίσημα έγγραφα του κράτους στα οποία αναφέρεται ο πρόξενος λέγοντας ότι “από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο γενικός γραμματέας μού απάντησε να μην παραλάβω”. Βγήκε και ο κ. Μητσοτάκης προχτές και μας είπε ότι οι εκκλήσεις του κ. Μπόργιανς και οι συνακόλουθες προσκλήσεις του κ. Μπούρα δεν αφορούσαν σε συγκεκριμένο υλικό, αλλά σε παροχή τεχνογνωσίας.

Πριν λίγη ώρα λοιπόν, στις 19.15 παίρνω ένα γράμμα από τον Μπόργιανς στο Μαξίμου, ο οποίος λέει ότι όχι μόνο συνάντησε τον τότε πρόξενο πολλές φορές, αλλά και ότι δεν του πρόσφερε μόνο τεχνική συνεργασία, αλλά και βοήθα στην επεξεργασία στοιχείων που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε CD. Ο κ. Πλεξίδας, πρόξενος τότε, ενημέρωσε και γραπτά και προφορικά το Μαξίμου και το Μαξίμου απέρριψε την πρόταση. Νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό και δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως, τα ψέματα τελείωσαν».