«Πράξη ισχυρού πολιτικού συμβολισμού που αποδεικνύει τους δυνατούς δεσμούς του προέδρου της ΝΔ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», χαρακτήρισε στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, τη σημερινή επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα γραφεία της και συμμετοχή στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Ο κ. Πατούλης του κατήγγειλε ότι ενώ η Αυτοδιοίκηση «θέλει και μπορεί να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της χώρας δέχεται οργανωμένη επίθεση», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες». Ακόμη, ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο οργάνωσης του κράτους στο οποίο οι δήμοι θα έχουν πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες και θα λειτουργούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, με το κράτος να έχει επιτελικό ρόλο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι μέχρι τώρα η ΝΔ ήταν εχθρική στις μεγάλες τομές που έγιναν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, ενώ σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται δεν είναι «λιγότερο κράτος» αλλά αποκέντρωση –θεσμική, διοικητική και εκτελεστική – στην Αυτοδιοίκηση. Επίσης ευχήθηκε να αποκτήσει η κεντρική πολιτική σκηνή, κοινούς στρατηγικούς άξονες ώστε οι κυβερνήσεις να μην εναλλάσσονται στο ρόλο του «Σίσυφου».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ να στηρίξει τις προτάσεις που θα υποβάλλει η Αυτοδιοίκηση ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της αλλαγής του Κώδικα της Αυτοδιοίκησης. Επισήμανε ότι ως υπουργός ο κ. Μητσοτάκης ήταν ειλικρινής αλλά σε πολλά σημαντικά θέματα ήταν ριζικά αντίθετος με τις θέσεις της ΚΕΔΕ. Και έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, των σχολικών φυλάκων κ.α. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, εξέφρασε την αντίθεσή του, με τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της «αξιολόγησης» αλλά και στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.