Με το προτεινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας και δεν δημιουργείται κίνητρο ασφάλισης, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12», με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, υπογράμμισε ότι αν είχε εφαρμοστεί από τις αρχές του 2015 ο προηγούμενος νόμος, τότε θα είχε αρχίσει η εξοικονόμηση πόρων, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού και τόνισε ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης δημιουργείται αδικία και χάσμα μεταξύ παλιών και νέων συνταξιούχων.

«Υπάρχει μια αδικία, δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ παλιών και νέων συνταξιούχων και επίσης δεν δημιουργείται κίνητρο ασφάλισης» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και εξήγησε λέγοντας, ότι αν κάποιος παίρνει 500 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης και ένας με 40 χρόνια θα πάρει 700 ευρώ, τότε το σύστημα δεν είναι δίκαιο.

Για τη λεγόμενη «πρόταση Γιαννίτση» είπε ότι είχε ένα πρόβλημα, με τη συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση, το οποίο -όπως επισήμανε- διορθώθηκε με το 1% επί του ΑΕΠ και θεσμοθετήθηκε το «νόμο Ρέππα». «Αυτό ήταν το σημείο τριβής με τη συγκεκριμένη πρόταση, που κατά άλλα είχε μια δομή σοβαρή» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος σε όσους κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έκανε 11 περικοπές στις συντάξεις, εξήγησε ότι την εποχή εκείνη υπήρχαν συντάξεις που έδιναν μέχρι και 130% του συντάξιμου μισθού και αναρωτήθηκε ποια κυβέρνηση δεν θα έκανε αυτές τις αλλαγές προκειμένου να αντέξει το σύστημα.

«Άλλο είναι να εξορθολογήσεις το σύστημα και μην παίρνει κάποιος σύνταξη στα 40 και στα 50 αλλά σε μια λογική ηλικία και με ποσοστό αναπλήρωσης 80% και όχι 100% ή 120%. Αυτή τη λογική είχαν οι περικοπές» είπε.