Με τη θετική ψήφο των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγκρίθηκε μετά από διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων το καταψήφισαν «επί της αρχής» (με την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίζει, ωστόσο, διατάξεις του), ενώ «παρών» δήλωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
Νωρίτερα, κατά την αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός από τους υψηλούς τόνους, κυριάρχησε η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφενός να υπογραμμίσει την απόφασή του να υιοθετήσει, στο ευρωπαϊκό πεδίο, «στάση εθνικής ευθύνης» υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Ελλάδας, και να δηλώσει ευθέως ότι η ΝΔ θα ψηφίζει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνονται επωφελείς για την οικονομία και την κοινωνία,με τον πρωθυπουργό σε πρώτη φάση να σημειώνει, πως η στάση της νέας ηγεσίας της ΝΔ στην Ευρώπη είναι θετική.
«Εκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου, για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή φωνή στις Βρυξέλλες. Κράτησα εθνική στάση ευθύνης. Εκανα αυτό που επιτάσσουν οι δύσκολες συνθήκες. Διαπίστωσα ότι δυστυχώς η διεθνής εικόνα της χώρας μας είναι στο ναδίρ», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις επαφές πτις οποίες είχε το προηγούμενο διήμερο στις Βρυξέλλες. Για να προσθέσει ότι η στάση αυτή εκ μέρους του θα έχει συνέχεια: «Ο αγώνας για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. Πρέπει να αποτραπούν δυσάρεστες, καταστροφικές εξελίξεις για τη χώρα μας».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ ότι τον «χαροποιεί που επισήμως κρατάτε εθνικής συνεννόησης στάση», αν και δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναδείξει στοιχεία τα οποία, όπως υποστήριξε, φανερώνουν την ύπαρξη άλλων απόψεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Προσέγγιση απόψεων φάνηκε να υπάρχει και όσον αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προσφυγικού. «Η συμφωνία που έγινε στο ΝΑΤΟ, διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. «Απαραίτητη σήμερα η εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.
Αντίθετα σε θέματα εσωτερικής πολιτικής οξύνθηκαν τα πνεύματα στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη «να είναι πιο προσεκτικός» όταν αναφέρεται στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. «Να είστε πιο προσεκτικός. Εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων, μόλις τις πήραμε, τις δίναμε στη Δικαιοσύνη και δεν δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών να μην τις παραλαμβάνουν», είπε ο πρωθυπουργός καλώντας την ΝΔ «να απολογηθεί» για την διακυβέρνηση Σαμαρά.
Αμέσως άρχισε να αντιδρά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης που φώναζε επί ώρα λέγοντας ότι είναι «αρχιψεύτης». Ο πρωθυπουργός σταμάτησε να μιλά, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης του έκανε παρατήρηση.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δοκιμάζεται. Πλήττονται οι πιο αδύναμοι. Πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Υπάρχει αίσθηση εθνικής αποτυχίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και μίλησε για τις αντιδράσεις των πολιτώνπου έχει προκαλέσει η διαπίστωση ότι εξαπατήθηκαν , όπως είπε, από τις προεκλογικές εξαγγελίες του σημερινού πρωθυπουργού.
«Η πολιτική που ακολουθείτε σήμερα δεν έχει ταυτότητα. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος. Μόνο που το κόστος το πληρώνει η κοινωνία» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Στο τέλος θα φτωχοποιήσετε απόλυτα την μεσαία τάξη».
«Είπατε ότι η πολιτική μας δεν έχει ταυτότητα, ότι δεν είναι αριστερή. Η πολιτική που υλοποιούμε έχει τη μία ταυτότητα, την πατριωτική ταυτότητα» απάντησε ο πρωθυπουργός και αμυνόμενος έναντι της κριτικής που δέχεται από την ΝΔ, επανέλαβε την επιχειρηματολογία ότι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και της οικονομίας, ευθύνονται όχι οι λίγες μήνες της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλες οι προηγούμενες κυβέρνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Ο ελληνικός λαός ήξερε όταν μας ψήφιζε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, και θα μας κρίνει αν τηρούμε δεμσεύσεις μας ως προς τις κόκκινες γραμμές, και θα μας κρίνει στο τέλος της διαδρομής. Τούτη την ώρα στο μέσο μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας. Εχουμε ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα σε ήρεμα νερά, και θα το κάνουμε» συμπλήρωσε.
«Είναι βολικό πλυντήριο οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αλλά δεν σας πιστεύει η κοινωνία» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει αν δεν θέλει ή δεν μπορεί «δύσκολα» νομοσχέδια όπως το ασφαλιστικό, αλλά τουλάχιστον τα «εύκολα», όπως είναι το παράλληλο πρόγραμμα.
Εμείς «ψηφίζουμε τα σωστά και καταψηφίζουμε τα λάθος» απάντησε αμέσως ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι κριτήριο για το κόμμα του είναι η ορθότητα των νομοθετημάτων, και όχι ποιά εξ αυτών θεωρούνται εύκολα ή δύσκολα.