Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται ο Αλέξης Μητρόπουλος, χαρακτηρίζοντας το προσχέδιο του ασφαλιστικού για τους αγρότες ως «κατ’ ουσίαν φορολογικό» και ζητά να αποσυρθεί.
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Μητρόπουλος, υπογραμμίζονται τα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής, τα καταστροφικά μέτρα που προβλέπονται στο τρίτο Μνημόνιο και σε αυτά που πρέπει να ληφθούν για να αρχίσει η ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής.
Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που προτείνει η ΕΝΥΠΕΚΚ είναι:
- Να αποσυρθεί συνολικά το προσχέδιο.
- Να ακυρωθεί ο ποσοτικός μνημονιακός στόχος (ν.4336/2015 σελ. 1020) για μείωση των συντάξεων και «εξοικονόμηση» του 1% του ΑΕΠ.
- Να ακυρωθεί η μνημονιακή πρόβλεψη (ν.4336/2015 σελ. 1016) για επιπλέον μειώσεις στο ύψος του 1% επί του ΑΕΠ για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% για το 2018).
- Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα Ταμεία κατ’αρχήν από τα χρήματα που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
- Να εξαιρεθεί το συνταξιοδοτικό των αγροτών από την «αξιολόγηση» και να διατηρηθεί η αυτονομία του ΟΓΑ.
- Να μην υπάρξει καμία μείωση συντάξεων, και
- Να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτική και υπεράνω μνημονιακών αντιλήψεων Εθνική Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, που με πνεύμα διαχρονικής δικαιοσύνης θα καταρτίσει ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο για τη βιωσιμότητα και επάρκειά του να στηρίξει τους απόμαχους της εργασίας.
«Δεν πρέπει να λησμονείται ότι στην καθημαγμένη ή αξιοπρεπή ζωή των γονέων και παππούδων τους, οι νέοι βλέπουν και την κατάληξη του δικού τους εργασιακού βίου κάτι που γεννά δυσοίωνες ή αισιόδοξες προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας. Χωρίς επαρκή και υγιή λειτουργία της συνάρτησης Εργασιακού-Ασφαλιστικού, δεν μπορεί να λειτουργήσει μια σύγχρονη κοινωνία και οικονομία», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Η μνημονιακή πρόταση για το Ασφαλιστικό ή όποια άλλη παραλλαγή της προταθεί, δεν θα είναι παρά κατίσχυση του δόγματος του Σόιμπλε που μετά τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα έχει νικήσει και τον λαό», καταλήγει η ΕΝΥΠΕΚΚ.