Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερωθεί για όσα συζήτησε στην Τουρκία.
«Ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε η Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Τα παραπάνω ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η Όλγα Γεροβασίλη είπε, επίσης, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.
Σημειώνεται ότι όπως αποκαλύφθηκε χθες την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ζήτημα επιδιώκουν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας τη συμμετοχή ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στη «διαχείριση» των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Πρόκειται για μία εξέλιξη που επιθυμούσε η Τουρκία.
Επιπλέον η Τουρκία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, κατάφερε να αποσπάσει υπόσχεση ότι τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα λάβει σύντομα και χωρίς να έρχονται τμηματικά και υπό προϋποθέσεις, όπως εγγραφόταν στο Action Plan της Κομισιόν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αχ. Νταβούτογλου δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ ότι η Τουρκία θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα τις Βρυξέλλες για τα πρότζεκτ που σχεδιάζει, αφού λάβει τα 3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη.
Η κυρία Μέρκελ, μετά τις χθεσινές συναντήσεις στην Αγκυρα με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου, δήλωσε ότι Τουρκία και Γερμανία θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή της συμμαχίας για την «καταπολέμηση των διακινητών» κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και θα συζητήσουν τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό μπορεί να βοηθήσει το ΝΑΤΟ, όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα, προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής.
Η πρόταση αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα και κυρίως όμως αν θα συμμετάσχουν τουρκικά πολεμικά σκάφη στις περιπολίες στο Αιγαίο.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι συμφώνησαν σε μια σειρά από μέτρα ώστε να σταματήσει τη ροή των προσφύγων από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής διπλωματικής πρωτοβουλίας για να σταματήσει η επίθεση κατά του Χαλεπίου, ενώ η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν νιώθει μόνο «αποτροπιασμό αλλά και τρόμο» από τον πόνο που προκαλείται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδομές στη Συρία.
Πάντως, είναι αποκαλυπτικοί των προθέσεων της Τουρκίας οι διάλογοι του προέδρου Ερντογάν με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 15 Νοεμβρίου, καθώς σε επιθετικό κλίμα ο Ερντογάν έβαλε όλο το πακέτο των διεκδικήσεων της Τουρκίας, ζητώντας και 30 δισ. ευρώ και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στέλνει τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και την Βουλγαρία. Είπε δε ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχει ένας νεκρός Αιλάν αλλά χιλιάδες και ρώτησε τους Ευρωπαίους πόσους Αιλάν μπορούν να αντέξουν.