Με την απόρριψη των σεναρίων για εκλογές και συνάμα έχοντας… απασφαλισμένο ένα τέτοιο ενδεχόμενο πορεύεται η κυβέρνηση ενόψει του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και την πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο ηγετών, με την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στα μέσα Μαρτίου.
Μπορεί η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης να απέρριψαν τα κυοφορούμενα σενάρια εκλογών, αποδίδοντάς τα σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που χάνουν τα κεκτημένα τους, ωστόσο η παρέμβαση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου άφησε ανοιχτό το παράθυρο εάν οι πιστωτές επιμείνουν σε «παράλογες απαιτήσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε πως «εάν χάσουμε την κοινωνική στήριξη, τον ξέρουμε τον δρόμο. Δεν θα χρειαστούμε κανέναν να μας πει τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε «δεμένοι» στις καρέκλες μας».
Σε ερώτηση για το τι από τα δύο ισχύει τελικά, κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε αφοπλιστικά: «Και τα δύο. Εάν μέχρι τα μέσα Μαρτίου δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εξαιτίας επιμονής των δανειστών σε παράλογες απαιτήσεις, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι».
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να απομακρύνει τα σενάρια για εκλογές καθώς θα εκτροχιάσουν περαιτέρω την εύθραυστη οικονομία και επιμένει στην ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν της αξιολόγησης ακόμα και με θυσία των κόκκινων γραμμών κυρίως για τις υψηλές κύριες συντάξεις και κλιμακωτά και για τις επικουρικές, προκειμένου να περάσει ο μεγάλος κάβος και η κυβέρνηση μετά να μπει στο «ασφαλές» και προνομιακό πεδίο της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, διαμηνύει σε συνομιλητές του πως εάν οι δανειστές δεν κάνουν πίσω σε μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να μπορεί η συμφωνία να ενταχθεί στο πλαίσιο του «έντιμου συμβιβασμού», οι εκλογές παραμένουν παρά πόδα. Αυτό είπε εμμέσως πλην σαφώς και ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος αφού υπογράμμισε τη νωπή λαϊκή εντολή και απέκλεισε εκλογές και οικουμενική, τόνισε χαρακτηριστικά πως «είπα πριν γιατί δεν βλέπω εκλογές, πρέπει όμως να πω ότι τα αδιέξοδα πάντα τα λύνει η δημοκρατία, δηλαδή δεν πρέπει να υπάρξει και μια φοβία μην τυχόν και προσφύγουμε στον λαό».
Στο κυβερνητικό επιτελείο με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τον εκρηκτικό συνδυασμό που θα δημιουργούσε νέα πολιτική αστάθεια τόσο στο μέτωπο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης που βρίσκεται με διαφορά πλέον στην κορυφή της ατζέντας του Βερολίνου, στέλνοντας μήνυμα για ευελιξία προκειμένου να αποκλιμακωθούν και οι δύο κρίσεις. Παράλληλα, στέλνουν μήνυμα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία υπερψήφισαν τη συμφωνία αλλά χρησιμοποιούν το ασφαλιστικό ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών στο πλαίσιο της πολιτικής των ανοιγμάτων τάχθηκε εκ νέου υπέρ «μίας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης», καλώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να υπερψηφίσει ως πρώτο βήμα συνεννόησης το Ασφαλιστικό. Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο παρατηρούν την αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ και περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί μετά και την συνεδρίαση του ΕΛΚ, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε πληροφορίες από τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους στο Λονδίνο για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η μέρα που θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της πολιτικής διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση θα είναι η Σύνοδος της 18ης Φλεβάρη, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να πάει έχοντας στις βαλίτσες του υλοποιημένες όλες τις δεσμεύσεις για το προσφυγικό, προκειμένου να ζητήσει επίσπευση της αξιολόγησης και διευκολύνσεις.
Την ίδια ώρα πάντως στο εσωτερικό μέτωπο των κοινωνικών αντιδράσεων, έντονο εκνευρισμό προκάλεσε στο Μαξίμου η αδιάλλακτη στάση των αγροτών, οι οποίοι εκτός από επ’ αόριστον παράταση των κινητοποιήσεων, απέρριψαν το διάλογο με τη διακομματική στη Βουλή και αποφάσισαν και αποκλεισμό λιμανιών και τελωνείων, καθώς και «στρατοπέδευση» στο Σύνταγμα. Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμιζε με νόημα την Κυριακή πως η κυβέρνηση επιμένει στο διάλογο, παρά την πρωτοφανή στάση των αγροτών, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα και δικαιώματα όλων των πολιτών, καθώς και την συνέχιση της οικονομικής ζωής της χώρας. Το σενάριο της δυναμικής παρέμβασης επιχειρείται να αποσοβηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο ουδείς μπορεί πλέον να το αποκλείσει εφόσον συνεχιστεί η στάση αυτή.