Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και το ρόλο της αστυνομίας, το κέντρο της Αθήνας, την οικονομική αστυνομία, τις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, την παράνομη μετανάστευση και τον φράχτη στον Έβρο, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Ενημέρωση στη ΝΕΤ».

Ο υπουργός κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ταξί σε όλη τη χώρα να συναισθανθούν τις ευθύνες τους αυτή τη στιγμή απέναντι στην κοινωνία.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ καθαρή και συγκεκριμένη πρόθεση, απελευθέρωση με όρους, απελευθέρωση με κανόνες, με βάση το δημόσιο συμφέρον.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες ταξί για τους πολίτες και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να εξασφαλίσουμε την επαγγελματική δραστηριότητα του καθένα ξεχωριστά. Όχι στα καρτέλ, προφανώς όχι στα καρτέλ, γιατί αυτό σημαίνει απελευθέρωση, ενάντια στα μονοπώλια σημαίνει απελευθέρωση, πολιτική ενάντια στα μονοπώλια είναι η πολιτική μας» πρόσθεσε.

«Απελευθέρωση, όχι στην Ελλάδα, όχι στα ταξί, αλλά στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο σημαίνει μία διαδικασία όπου υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με κανόνες όμως. Δεν υπάρχει απελευθέρωση χωρίς κανόνες. Απελευθέρωση χωρίς κανόνες είναι ασυδοσία, και την ασυδοσία δεν τη δέχεται ούτε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε.

«Η απελευθέρωση, δηλαδή οι περισσότερες ευκαιρίες στον κόσμο, για τον συγκεκριμένο κλάδο, δεν σημαίνει καρτέλ. Το καρτέλ είναι μία λογική την οποία την αναπτύσσουν εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν να ελέγξουν τους χώρους στο όνομα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Νομίζω ότι εδώ είναι και η παρεξήγηση. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ακριβώς το αντίθετο. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η έννοια του δημοσίου συμφέροντος και κυρίως μέσα από την αποτροπή του καρτέλ, δηλαδή μέσα από την αποτροπή των μικρών οργανωμένων ομάδων που ελέγχουν συγκεκριμένους χώρους και ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες» είπε ακόμη ο Χ. Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής υπενθύμισε ακόμη ότι όλοι γνωρίζουν πως από τις 2 Ιουλίου έχει ξεκινήσει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

«Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε κλάδος πρέπει και έπρεπε να προετοιμάζεται γι’ αυτή τη νέα κατάσταση. Εάν ο κάθε κλάδος, είτε σήμερα οι ιδιοκτήτες των ταξί, είτε αύριο άλλος κλάδος, όλη αυτή την περίοδο προετοιμαζόταν για το πώς δεν θα γίνει η απελευθέρωση, για το πώς δεν θα προχωρήσουμε εκεί, τότε αυτό σημαίνει ότι η απόφασή τους, η επιλογή τους ήταν να μην συμβάλλουν στην πορεία την οποία οφείλει, είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η χώρα. Και αυτό το λέω γιατί η περίπτωση των ταξί δεν είναι η μοναδική περίπτωση που μας απασχολεί και πρόκειται να μας απασχολήσει. Έχουμε μπροστά μας να συζητήσουμε τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που θα γίνουν σε μια σειρά άλλους τομείς, σε επαγγέλματα που πρέπει να ανοίξουν».

Για τα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και το ρόλο της αστυνομίας
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί για να αποκλιμακώσει τη βία όπου και αν αυτή εμφανίζεται και ότι σέβεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι των πολιτών, βάσει των επιταγών του Συντάγματος, ενώ τόνισε ότι η γενική παρακώλυση των συγκοινωνιών είναι παράνομη όπου κι αν γίνεται.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε δίκη προθέσεων και εν πάση περιπτώσει δεν είναι αστυνομικό το κράτος, δημοκρατία έχουμε. Δεν είναι οι δυνάμεις καταστολής της χώρας η μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας για να βρίσκεται σε όλους τους δρόμους» δήλωσε σχετικά.

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ούτε το εποπτευόμενο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί στην κατεύθυνση του να αποτρέψουμε να γίνουν συγκεντρώσεις, ούτε υπάρχουν σχεδιασμοί όπου αντιμετωπίζεται ο κάθε πολίτης ο οποίος είναι έτοιμος να διαδηλώσει ως εχθρός του κράτους και της κοινωνίας. Αυτά είναι για τη χρήση εκείνων, οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να οργανώσουν τον αντιεξουσιαστικό αγώνα και την αντιπολιτευτική τους τακτική στην Κυβέρνηση, χαϊδεύοντας τα αυτιά εκείνων, οι οποίοι θέλουν να ακούν» σχολίασε.

«Ό,τι συνέβη, συνέβη καθ’ υπερβολή και από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων και από την πλευρά μια μικρής πλειοψηφίας των πολιτών, το οποίο κακώς αποσιωπάται, γιατί έτσι δεν διαπαιδαγωγούμε την κοινωνία. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι κανείς από εσάς και κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης συμφωνεί με αυτά τα οποία συνέβησαν από την πλευρά ορισμένων οργανωμένων ομάδων πολιτών πολύ μικρής μειοψηφίας αλλά που δημιούργησαν πραγματικά τεράστιο πρόβλημα».

«Η αστυνομία δεν ήταν εκεί για να διαλύσει τη συγκέντρωση όπως δεν ήταν επί ένα μήνα εκεί για να διαλύσει καμιά συγκέντρωση που γινόταν κάθε βράδυ, κάθε μέρα. Και πρέπει κάποιος να αναγνωρίσει επιτέλους και τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλη αυτή την περίοδο τόσο στο σχεδιασμό όσο και στη φυσική παρουσία αυτών των νέων παιδιών, νέα παιδιά είναι αυτά, τα οποία βρίσκονται εκεί και υπηρετούν για 700 ευρώ».

Για τους λαθρομετανάστες και το κέντρο Αθήνας
Μόνο τον Ιούλιο από τις στοχευμένες δράσεις στο κέντρο της Αθήνας ελέγχθηκαν 32.488 άτομα, 1.851 οχήματα και από αυτούς προσήχθησαν 15.796. Εξ αυτών οι 14.979 ήταν αλλοδαποί, οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για να ελεγχθεί το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο υπουργός λέγοντας ακόμη ότι η αδράνεια που επικρατούσε επί σειρά ετών, είχε ως αποτέλεσμα «να δημιουργηθεί μία βόμβα στην αυλή της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της αθηναϊκής κοινωνίας».
Όσον αφορά το παραεμπόριο, μόνο τον Ιούλιο, κατασχέθηκαν στα πεζοδρόμια: 82.478 τεμάχια ειδών παραεμπορίου, στις περιοχές που είναι μπροστά από την ΑΣΟΕΕ, στον ΟΤΕ, στην Κοραή, στα Προπύλαια, στην Ερμού και στους σταθμούς των μετρό.

Σε παράνομες αποθήκες στις οποίες επεμβαίνει η αστυνομία, έχουν κατασχεθεί 2.700.000 τεμάχια ειδών παραεμπορίου και έχουν βρεθεί δύο τεράστιες αποθήκες στην περιοχή του Βοτανικού. Η αξία τους εν τω μεταξύ υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Για την παράνομη μετανάστευση ο υπουργός Χ. Παπουτσής είπε ότι η κυβέρνηση έχει μια υποχρέωση. Να υλοποιήσει το εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρηματοδοτείται με 230 εκατ. ευρώ, «τα οποία πρέπει να κινήσουμε γρήγορα για την εκταμίευσή τους και την απορρόφησή τους».

«Τα 14 κέντρα τα οποία ανακοινώσαμε δεν είναι 14 κέντρα τα οποία θα γίνουν, είναι κέντρα τα οποία λειτουργούν συν ορισμένα που θα γίνουν και τα οποία όλα μεταφέρονται από την αστυνομία στη νέα υπηρεσία κέντρων υποδοχής που δημιουργήσαμε, σύμφωνα με το νόμο που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή. Αυτά είναι τα 14 κέντρα».

Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να υπάρξει λύση, οριστική λύση στο κέντρο της Αθήνας και στα μεγάλα λιμάνια, στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα εάν δεν υπάρξουν κέντρα κράτησης και πρώτης υποδοχής σε πολλά σημεία της χώρας για ποιο λόγο; Γιατί μόνο έτσι θα μοιράσουμε το βάρος, μόνο έτσι θα δείξουμε ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ότι είμαστε οργανωμένοι και μόνο έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε τον μηχανισμό καταγραφής των παράνομων μεταναστών που έχουμε ανάγκη και να ενισχύσουμε τις διαδικασίες των απελάσεων».

Για το φράχτη στον Έβρο
Οι προσπάθειες για την οργάνωση αυτής της μεγάλης επιχείρησης είναι δύσκολη, πολύπλοκη και σύνθετη υπόθεση, είπε ο κ. Παπουτσής, διότι περιλαμβάνει όχι μόνο το δικό μας υπουργείο αλλά αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, αφορά την τουρκική πλευρά, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά τους πάντες.
«Ο φράχτης διευκολύνει τη συνεργασία των Αρχών της Ελλάδας και της Τουρκίας ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού την παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών» είπε.

Η πρόβλεψη είναι ότι στις επόμενες μέρες θα δώσουμε στη δημοσιότητα τις τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να αρχίσουν οι προσφορές εκείνων, οι οποίοι θα ήθελαν να αναλάβουν την κατασκευή του φράχτη.