Η Ελλάδα καλωσορίζει τις καναδικές επενδύσεις στη χώρα, πάντα υπό την προϋπόθεση τής από πλευράς τους αυστηρής τήρησης της νομιμότητας, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτή κατέστη σαφής, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τον πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα Κιθ Μόριλ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκαν παράλληλα οι ραγδαία αναπτυσσόμενες διμερείς σχέσεις στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού, καθώς και ο διαχρονικός ρόλος της ελληνικής ομογένειας του Καναδά ως γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών. Τονίστηκε επίσης η σημασία που αποδίδουν τόσο η νέα καναδική όσο και η ελληνική κυβέρνηση στην υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης και όχι λιτότητας, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η απόφαση του Καναδά για επανεγκατάσταση 25.000 Σύρων προσφύγων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιδείξει απροθυμία να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο προσφυγικό.
Σε ενημερωτικό κυβερνητικό σημείωμα για τις ελληνοκαναδικές σχέσεις με αφορμή την συνάντηση Νίκου Παππά- Κιθ Μόριλ, επισημαίνεται ότι ο έλληνας υπουργός υπογράμμισε «τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης προς την ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης υγιών επενδύσεων στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις, πολλές και σημαντικές, καναδικές επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες εκτείνονται πολύ πέραν της Eldorado Gold».
Ο Καναδάς, επισημαίνει η κυβέρνηση, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της πατρίδας μας -όχι μόνο γιατί στη χώρα ζει, αναπτύσσεται και προοδεύει μια πολύ σημαντική κοινότητα Ελλήνων ομογενών- αλλά και σε επίπεδο τόσο διπλωματικών, όσο και οικονομικών σχέσεων.
Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση:
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Καναδάς είναι η χώρα που δέχθηκε την επανεγκατάσταση 25.000 Σύρων προσφύγων έως το Μάρτιο 2016, συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αφορά στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας και, μάλιστα, με τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες. Για κράτη τα οποία, παρότι -γεωγραφικά- βρίσκονται πολύ εγγύτερα στη σημερινή εστία των ροών έχουν επιδείξει απροθυμία να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί.
Σε οικονομικό επίπεδο, ο Καναδάς είναι πολύ σημαντικός εταίρος της Ελλάδας, τόσο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις όσο και τον τουρισμό, αλλά με σημαντικά αυξανόμενους ρυθμούς και στις εμπορικές συναλλαγές. Στον τομέα των καναδικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αντί να εστιάζει κανείς αποκλειστικά στην Eldorado Gold, πρέπει να απαριθμήσει επίσης:
• Τον επενδυτικό όμιλο Fairfax Financial Holdings, ο οποίος έχει προχωρήσει σε πολύ υψηλές επενδύσεις στην Ελλάδα και, μάλιστα, με αυξητική πορεία κατά τη διάρκεια της κρίσης (συμμετέχει στις Eurobank, Eurobank Properties, όμιλο Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, PraktikerHellas, Eurolife, Grivalia, κ.ά.). Μάλιστα, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Fairfax, κ. Prem Watsa με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο για τις υγιείς ξένες επενδύσεις.
• Το Κρατικό Ταμείο Ασφαλίσεων PSP Investments που συμμετέχει με 26% στην εταιρεία διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και έχει, μάλιστα, εκφράσει πρόθεση διεύρυνσης της συμμετοχής του.
• Η καναδικών συμφερόντων εταιρεία Hellenic Seadromes που δρομολογεί επένδυση στις εσωτερικές μεταφορές (συγκοινωνία των νησιών με την Αθήνα) με υδροπλάνα, τομέα στον οποίο διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία. Μάλιστα, το συγκεκριμένο project επισπεύδεται και είναι πολύ πιθανό να έχει λάβει τις πρώτες άδειες μέχρι το καλοκαίρι.
• Οι Brookfield Capital Partners και Wilbur Ross Fund που έχουν επενδύσει στη Eurobank, η CraigWirelessGroup στις τηλεπικοινωνίες, η DelcanInternationalGroup στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού, η Bombardier, ενώ επίσης έχει εκδηλωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία).
Στον τουρισμό σημειώνεται αλματώδης αύξηση, αφού στο 9μηνο του 2015 οι αφίξεις Καναδών τουριστών έφτασαν τις 165.000, ενώ ολόκληρο το 2014 ήταν 146.000. Την ίδια ώρα, το διμερές εμπόριο εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2015 με ρυθμούς της τάξης του 20-30%.
Με αυτά ακριβώς τα πραγματικά δεδομένα, αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τον Καναδά, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του, υπογραμμίζει στο σημείωμά της η κυβέρνηση.