Με τη φράση «γίνεται πολύ μεγάλη φασαρία για το τίποτα», σχολίασε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη τις αντιδράσεις για τις προτάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με τα στρατιωτικά λύκεια και τη στράτευση των γυναικών που θέλουν να υπηρετήσουν στα σώματα ασφαλείας.
«Υπήρξε η εξωτερίκευση μιας σκέψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, δεν έχει προχωρήσει σε τίποτα περισσότερο», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega και προσέθεσε πως όταν και εφόσον αυτή η σκέψη γίνει σχεδιασμός, τότε θα υπάρξει και πλήρης ενημέρωση του πρωθυπουργού και συζήτηση στο κυβερνητικό συμβούλιο, και εφόσον ο σχεδιασμός αυτός προχωρήσει περισσότερο, θα υπάρχει και δημόσια διαβούλευση.
Σε αυτό το σημείο, η κ. Χρυσοβελώνη επισήμανε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν συμφωνούν σε όλα και σημείωσε πως είναι γνωστό ότι έχουμε διαφορές, «και οι οποίες έχουν γίνει και αποδεκτές από την πλευρά του πρωθυπουργού».
Αναλύοντας περαιτέρω τις προτάσεις του κ. Καμμένου, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε πως έχουν στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρθηκε στις επισκέψεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ακριτικά και απομακρυσμένα φυλάκια. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως οι επισκέψεις δεν είναι τυπικές, αλλά παραμένει εκεί και βλέπει από κοντά τις ανάγκες και τα προβλήματα στο στρατό, και προσέθεσε πως «όταν μιλά για στρατιωτικά λύκεια και για στράτευση γυναικών, όχι όλων αλλά εκείνων που επιθυμούν να υπηρετήσουν στα σώματα ασφαλείας, κάτι παραπάνω ξέρει».
Η έννοια των στρατιωτικών λυκείων, διευκρίνισε, σχετίζεται με το ότι πολλά παιδιά που ξεκινούν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις ή και στα σώματα ασφαλείας δεν έχουν δεχθεί την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να είναι σε θέση να κατανοήσουν τι είναι αυτό που θα κάνουν στη ζωή τους και αν μπορούν να το αντέξουν.
Παράλληλα, η κ. Χρυσοβελώνη διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και τόνισε ότι στο ασφαλιστικό η διαπραγμάτευση που γίνεται με τους δανειστές είναι πολύ σκληρή. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι η μάχη επικεντρώνεται στις επικουρικές, «ώστε να μην υπάρξει καμία περικοπή ή να υπάρξει όσο το δυνατόν η πιο μικρή μείωση».
Το μείζον ζητούμενο, υπογράμμισε, είναι να γίνει ουσιαστική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, να αυξηθούν τα έσοδα των ταμείων και όχι να γίνει ακόμα μια περικοπή. Τέλος, επισήμανε ότι το ευκταίο είναι να μην γίνουν μειώσεις, ούτε στις κύριες ούτε στις επικουρικές συντάξεις.