Το ασιατικό μπλοκ του των σκληρών του ΔΝΤ (που είναι επιφυλακτικοί στο να ρίξουν περισσότερα λεφτά) επιχείρησε να καταρρίψει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών που προσπάθησε στην Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει περαιτέρω χρηματοδότηση, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδας έχει φτάσει στην οροφή του πακέτου που δικαιούται.

Ακόμα και η Κριστίν Λαγκάρντ, που κάνει τα παρθενικά της βήματα στους διαδρόμους του ταμείου, ξεκαθάρισε ότι τα σκληρά μετρά θα κρίνουν την νέα συμμετοχή του ΔΝΤ κάτι που προκύπτει έναντι της χώρας κάτι που προκύπτει εμμέσως από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου («θα έχουμε την υποστήριξη αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα»), μετά τη συνάντηση που είχε μαζί της στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Και για να εντείνει της πιέσεις της προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο η Κριστιν Λαγκαρτντ φρόντισε να τα πει παρουσία του υπ’ αριθμόν δύο του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, και του επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικα (από την πλευρά του ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν.

Μεγάλο αγκάθι στις συζητήσεις ήταν η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, πάνω από 4,5 δισ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο αλλά και οι αδυναμίες του εισπρακτικού μηχανισμού στο να διορθώσει την κατάσταση.

Για αυτό και ο κ. Βενιζέλος τόνισε με νόημα πως «όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία…».

Ο κ. Βενιζέλος πριν από τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ είχε ραντεβού με τον αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τα μικρά από ότι φαίνεται περιθώρια για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Δύσκολη ήταν η μάχη του κ. Βενιζέλου με ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι που αντιδρούν, με κάθε τρόπο, στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων. Έτσι ο κ. Βενιζέλος περιορίστηκε σε δύο συναντήσεις με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές Τιμ Τζόνσον (πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις) και Τζον Κέρι (πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων) αντίστοιχα.