Μήνυμα φιλίας και αισιοδοξίας προς τον βουλγαρικό λαό απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βούλγαρος ομόλογός του κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Σόφια.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών σχέσεων Αθήνας-Σόφιας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί την Βουλγαρία στενό εταίρο και πολύτιμο σύμμαχο στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες γειτονικές χώρες.

Η βελτίωση όμως των διακρατικών σχέσεων δεν εξαντλείται ποτέ, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, και παρατήρησε ότι «είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί επίπονη εργασία και δημιουργικές ιδέες, υπό συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αίσθησης κοινού συμφέροντος».

Μ’ αυτό το πνεύμα, όπως είπε, η Ελλάδα θα εργασθεί για την προετοιμασία του Γ’ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που αναμένεται να συγκληθεί στην Σόφια το επόμενο έτος και πρόσθεσε: «Εκείνο που προέχει είναι να δοθούν συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις σε καίριους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Μάλιστα, ανέφερε ότι «προτείναμε να υπογραφεί ένα Σχέδιο Δράσης, που θα μπορούσε ν’ αποτελέσει τον οδικό χάρτη για όλα όσα πρόκειται να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μαζί τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες-όπως σημείωσε- επιβεβαιώνουν την ωριμότητα των σχέσεων των δύο χωρών και τις ισχυρές προοπτικές που διανοίγονται μπροστά τους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην υπογραφή προ ημερών στην Σόφια, της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης του Διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ενεργοποίηση ενός σχεδίου που θ’ αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

«Η συνεργασία μας σ’ όλους τους τομείς είναι άριστη. Οι εμπορικές ανταλλαγές μας αυξάνονται. Η ελληνική επιχειρηματική και επενδυτική παρουσία στην Βουλγαρία δημιουργεί συνθήκες αρμονικής συλλειτουργίας μεταξύ των δύο οικονομιών. Επίλεκτα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Βουλγαρία βρίσκονται σήμερα μαζί μας και δράττομαι της ευκαιρίας για να τους ευχαριστήσω θερμώς» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι και οι δύο χώρες διατηρούν ζωντανό ενδιαφέρον για την κατάσταση στην περιοχή, η οποία όμως δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε ως γειτονικές Χώρες και Ευρωπαίοι Εταίροι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής τους, αναλαμβάνοντας συντονισμένη δράση, από κοινού με την Ρουμανία, μέσω της Τριμερούς Συνεργασίας, αλλά και άλλων ενδεχομένως Εταίρων της περιοχής».

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχάρη για την ανάληψη της Προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι, υπό την βουλγαρική καθοδήγηση, η Διαδικασία αυτή θ’ ανακτήσει την απολεσθείσα δυναμική της.

Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα παγίως «υποστηρίζει την Βουλγαρία στα κάθε μορφής ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως έγινε και κατά την ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά την προσπάθεια εισόδου της χώρας σας στον χώρο Σένγκεν» και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα γνωρίζει να διδάσκεται από τις δύσκολες στιγμές, να τις υπερβαίνει και να εξέρχεται ισχυρότερη και με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της».

Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, και στην πρωτόγνωρη σε διάρκεια και ένταση οικονομική κρίση, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η περίοδος αυτή έχει ημερομηνία λήξης. Η χώρα μου έχει διέλθει και άλλοτε από δύσκολες ατραπούς. Όπως τότε, έτσι και τώρα βρίσκουμε ήδη τον δρόμο της προόδου που μας αναλογεί ιστορικώς ως Λαού και ως Έθνους».

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος «η Ελλάδα γνωρίζει να διδάσκεται από τις δύσκολες στιγμές, να τις υπερβαίνει και να εξέρχεται ισχυρότερη και με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι μια τέτοια θετική εξέλιξη δεν θα ωφελήσει μόνον την Ελλάδα, αλλά και την Βουλγαρία σημειώνοντας: «Ό,τι είναι προς το όφελός μας, είναι και προς το δικό σας. Ό,τι είναι προς το δικό σας όφελος, είναι και προς το δικό μας».