Για σκληρές διαπραγματεύσεις στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας από την κλιματική αλλαγή να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε άρθρο του στην εφημερίδα “Το Χωνί της Κυριακής”.
Όπως τονίζει, η κλιματική αλλαγή απειλεί την ανθρωπότητα και την οικονομία και δεν πρέπει να υποταχθεί στις μικροπολιτικές συγκρούσεις μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων. «Την πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης”, προσθέτει, “ήταν παρόντες όλοι οι ηγέτες του πλανήτη και για πρώτη φορά ήταν ομόφωνη η παραδοχή ότι η συνεχιζόμενη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου αλλάζει το κλίμα και απειλεί με ανυπολόγιστες καταστροφές. Νησιωτικές χώρες απειλούνται με εξαφάνιση. Αλλες, φτωχές χώρες, θα χάσουν, λόγω λειψυδρίας την παραγωγή τροφίμων και απειλούνται με εξαθλίωση. Μέχρι και 200 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Η Ελλάδα, με αρκετά από τα ωραιότερα νησιά του πλανήτη, θα πληρώσει βαρύ τίμημα: 700 δισ. ευρώ θα είναι το κόστος, μέχρι το 2100, ποσό διπλάσιο από το σημερινό χρέος της χώρας. Δεν πρόκειται για κινδυνολογίες φανατικών οικολόγων. Είναι τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών, εάν η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. Με τη σημερινή καύση ορυκτών καυσίμων, η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, με ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές».
Ο κ. Τσιρώνης υπογραμμίζει στο ίδιο άρθρο ότι αν επιτευχθεί συμφωνία και η αύξηση δεν ξεπεράσει τους 2 βαθμούς, το κόστος για την Ελλάδα θα μειωθεί στα 400 δισ. ευρώ, αλλά για κάποιες νησιωτικές χώρες οι επιπτώσεις θα είναι πιο δραματικές. Ετσι, δίνεται σκληρή μάχη για μια συμφωνία που να εξασφαλίζει αύξηση μικρότερη του 1,5 βαθμού.