Άμεση ήταν απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στην διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία, σε πρακτικό της, τάσσεται υπέρ της τήρησης της σειράς αρχαιότητας στις προαγωγές των προέδρων και αντιπρόεδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων με αφορμή τις καταγγελίες για «βουτιά» στην επετηρίδα.
Ο υπουργός σε ανακοίνωση του υπεραμύνεται των επιλογών του υπουργικού συμβουλίου για τις πρόσφατες προαγωγές στη Δικαιοσύνη επισημαίνοντας πως «Είναι σαφές, ότι αν το Σύνταγμα θα ήθελε ως κριτήριο επιλογής των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων την αρχαιότητα θα εκφραζόταν υπέρ αυτής ρητά και δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι φανερή η συνταγματική βούληση για συνδυασμό της σωρευμένης δικαστικής με την πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας θεμελιακής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αρχής, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό».
Όπως σημειώνει ο υπουργός « μεταξύ ανώτατων δικαστών με πολύχρονη ευδόκιμη θητεία δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά της αρχαιότητας».
Τέλος ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει ότι «η εκτελεστική εξουσία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, η οποία όμως νοείται μέσα στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος. Ακριβώς άλλωστε επειδή η σειρά της επετηρίδας δεν συνιστά αξιοκρατική αλλά κατά βάση διοικητική κατάταξη, με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται το συμπέρασμα ότι οι μη επιλεγέντες κρίθηκαν λιγότερο αξιόλογοι ως δικαστές, ούτε δικαιολογούνται υπόνοιες περί ευνοιοκρατίας».