Την ανάγκη για «συνεργασία μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και διαθέτουν κοινή αντίληψη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον επικεφαλής της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αλ Σίσι.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Βρισκόμαστε σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αποσταθεροποίηση. Στο πλαίσιο αυτό η τριμερής αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
«Με αυτή την προσέγγιση εξετάσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας. Υιοθετήσαμε επίσης σήμερα την κοινή δήλωση των Αθηνών που αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή συγκαταλέγεται μία «δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».
«Παράλληλα εκφράσαμε την υποστήριξη στις προσπάθειες του ΟΗΕ σε Συρία, Λιβύη και Υεμένη. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για ειρήνη στη Συρία με όρους ανοικοδόμησης της χώρας. Επίσης την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δυνάμεων που βασίζονται στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό όπως ο ISIS» σημείωσε. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως η τριμερής τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Πέραν τούτων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «μιλήσαμε για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Μεσογείου», προσθέτοντας πως επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. «Συζητήσαμε επίσης την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». «Η συζητήσεις μας αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποκλεισμούς τρίτων χωρών, αλλά αποτελεί πρόκληση και για αυτές για οριοθέτησή τους στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σίσι θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών».