Ο ρόλος των δικαστών και τα «άλυτα» προβλήματα της δικαιοσύνης, τα περί «δικαστικών πραξικοπημάτων» που ειπώθηκαν δια στόματος Δ. Παπαγγελόπουλου αλλά και η κόντρα της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στα… χαρακώματα Θάνου – Αθανασίου

Τα αίματα άναψαν όταν πήρε το λόγο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος απευθυνόμενος στην πρώην πρόεδρο της Ένωσης και νυν πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου χαρακτήρισε “εξωφρενικές τις πρόσφατες προαγωγές των δικαστών λέγοντας:

«Τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίσει ποτέ το δικαστικό σώμα. Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ν. Δ. δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες». Αναφερόμενος δε στις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου, ο πρώην υπουργός τόνισε: «Ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές…»

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σήκωσε το γάντι και αφού δεσμεύθηκε ότι οι δικαστές δεν θα διαψεύσουν τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, θέλησε να δώσει απάντηση στον Χαράλαμπο Αθανασίου λέγοντας:  «Μιλήσατε για παραλείψεις… Εσείς παραλείψατε την κ. Κυττέα…. Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε η κ. Ασημακοπούλου από αντιπρόεδρος… Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε ο κ. Κουτρουμάνος…που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος… Μας είπε σήμερα ο κ. Αθανασίου για αυτήν την διάταξη που μας έκοψε το μισό των αναδρομικών… Για την δισταυρία, δεν είπε ότι έγινε 5 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών… χωρίς ενημέρωση μας».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Αθανασίου «υπάρχει παραπληροφόρηση. Όλα είναι αναληθή» διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε το λόγο από την πρόεδρο της Ένωσης. Η κ. Στενιώτη του απάντησε «Είχατε τον λόγο, δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο τώρα» για να ακούσει τον κ. Αθανασίου να της λέει «πρέπει να είστε πιο ευγενής και να δίνεται το λόγο όταν σας ζητείται».

Η κ. Θάνου σηκώθηκε όρθια λέγοντας : «Πρέπει να απαντήσω όταν λέγεται ότι ο πρόεδρος του Α. Π. παραπληροφορεί» και ο κ. Αθανασίου απάντησε: «Η Ένωση οφείλει να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τα κόμματα».

«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες εργασίας»

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτικών και δικαστικών παραγόντων, αλλά και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου με την πρόεδρο της Ένωσης Μαργαρίτα Στενιώτη να κάνει λόγο για αδυναμία της πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν την δικαιοσύνη.

«Η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη. Η πολιτεία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψήφιση του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας….» υπογράμμισε η κ. Στενιώτη και συνεχίζοντας μίλησε με… αριθμούς για τα προβλήματα στο χώρο της δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε η κ Στενίωτη , ότι «στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιευτήκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά. Στα δικαστήρια της Ευέλπιδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250.

«Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλιπή.  Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο» είπε αν και σημείωσε ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργούν».

«Αποδομείται ο θεσμός της Δικαιοσύνης»

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε στις αιτιάσεις του πρόεδρου της Βουλής Ν. Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ. σ. ότι πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών) αλλά και στην αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».

«Στην περίπτωση του κ. Βούτση- είπε η κ. Στενιώτη- δόθηκε η εντύπωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θέλουν να υποβάλλουν πόθεν έσχες…

Στη συνέχεια δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση θα αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους δικαστές και όχι στους Πρωτοδίκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφθορά είναι ψηλά.. Στη δεύτερη περίπτωση, ο κ. Παπαγγελόπουλος, μίλησε για” δικαστικά πραξικοπήματα, δίχως στοιχεία, δίχως να κατονομάζει τους πραξικοπηματίες. Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδομείται ο θεσμός της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη είναι σύμφυτη με το κράτος δικαίου. Όλοι έχουμε όραμα για αυτήν. Την θέλουμε ανεξάρτητη, ταχεία, εγγυήτρια των δικαιωμάτων των πολιτών» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε να «καλύψει» τον Δ. Παπαγγελόπουλο λέγοντας ότι «όσα είπε εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία της».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου απάντησε στις αιχμές στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση, λέγοντας ότι «οι βουλευτές είναι ύποπτοι και πρέπει να αποδείξουν την αθωότητα τους. Αυτό ήθελε να αναδείξει ο πρόεδρος της Βουλής. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ζητήματα διαφθοράς συναρτώνται με ζητήματα πολιτικής, γιατί αποδιαρθρώνουν την δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Προβληματικές διατάξεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση πλήττει την δικαιοσύνη, ενώ παραδέχθηκε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, έχει πολλές προβληματικές διατάξεις.

«Η νομοθεσία θα έπρεπε να δίνει λύσεις. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η νομοθεσία παράγεται τόσο γρήγορα που δυσκολεύει η αφομοίωση της. Ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο. Ψηφίστηκε με ταχύτητα και τώρα θα τεθούμε αντιμέτωποι με τα λειτουργικά του προβλήματα… Κάναμε το παν, ώστε να αναδείξουμε ότι κάποια από τα σημεία του κώδικα έχουν αδυναμίες…. Έχουν πειστεί οι δανειστές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή. Επιτέλους η προσπάθεια φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Λύση η επιμήκυνση ωραρίου»

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη επεσήμανε ότι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης έχει συνέπειες στην οικονομική ζωή της χώρας. « Έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε

«Πρόταση για επιμήκυνση του ωραρίου για 2-3 ώρες… Η εμμονή στη θέση να μην λειτουργούν πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών δεν βοηθάει τη δικαιοσύνη.

Οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να εργαστούν περισσότερο. Τα πινάκια πρέπει να εξαντλούνται. και η πολιτεία να δώσει πόρους για να καλυφθούν τα κενά…»

Τέλος , αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε για την επαναφορά του διλήμματος: ασφάλεια ή προστασία των δικαιωμάτων, μετά την επίθεση στο Παρίσι, ζητώντας από τους δικαστές να προβληματιστούν, αφού είναι εκείνοι που αποδίδουν δίκαιο.