Δεχθήκαμε πιέσεις για τη συνθήκη Σένγκεν στη σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και να υπάρξουν κοινές επιχειρήσεις με τη Frontex στα σύνορα, αλλά η ελληνική πλευρά απέρριψε το ενδεχόμενο ξεκαθάρισε η Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας στον realfm.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι από τα αιτήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση προς τη Frontex έχει ικανοποιηθεί το ένα δέκατο, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει ξοδέψει ένα δισ. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και έχει λάβει μόλις 30 εκ. ευρώ
Συγκεκριμένα η κα Γεροβασίλη αναφερόμενη στο έγγραφο που είδε τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας και στο οποίο γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για πρόβλεψη αποβολής μιας χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν ακόμη και για 2 χρόνια αν δεν μπορεί να διαφυλάξει τα σύνορά της, είπε: «Εγώ θα σκεφτόμουν κάτι άλλο, θα σκεφτόμουν ότι κάποιοι, οι οποίοι προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ότι δημόσια ισχυρίζονται οι ίδιοι, ασκούν πιέσεις σε τέτοιες κατευθύνσεις».
Και πρόσθεσε: «Εδώ θα έπρεπε να το δούμε εκ του αντιστρόφου και είναι και μία παρατήρησή μου σε φωνές της αντιπολίτευσης που βγήκαν σήμερα για να καυτηριάσουν την κυβέρνηση ότι είναι ανεπαρκής, έχω να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα όσα έχει δεσμευτεί, όλα όσα έχει αναλάβει σε διάφορες συνομιλίες και διάφορες συζητήσεις με τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα. Επομένως από την πλευρά μας δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Αντιθέτως διασπείρονται και διάφορες ανακρίβειες γύρω απ’ όλο αυτό».
Στην επισήμανση αν εννοεί το δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν δεχόμαστε frontex στα σύνορα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Με αναπαραγωγή και μερίδας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας. Που δεν θα έπρεπε έτσι άκριτα να το επαναλαμβάνουν διότι η Ελλάδα έχει δεχθεί τη βοήθεια της frontex. Είναι ανακριβές εντελώς ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη βοήθεια της frontex, αλλά αυτό όχι στο επίπεδο κοινής φύλαξης των συνόρων, αλλά σε επίπεδο καταγραφής. Επίσης όλα όσα έχει ζητηθεί, όση βοήθεια έχει ζητηθεί από την πλευρά της frontex σε αυτό το επίπεδο, δεν έχουν στείλει από τη frontex ούτε το ένα δέκατο».
Στο ερώτημα αν εννοεί ότι δεν εκπληρώνουν και εκείνοι τις υποχρεώσεις τους η κα. Γεροβασίλη απάντησε: «Φυσικά. Επομένως καλό θα ήταν η συζήτηση να παραμείνει και οι φωνές να δυναμώσουν στο επίπεδο ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη. Αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, το ζήτημα το προσφυγικό».
Σχετικά με τη δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου του κ. Αβραμόπουλου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη φάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν θα διαφωνήσει κανείς στην επιτάχυνση». Και πρόσθεσε: «Επιτάχυνση θα πρέπει να γίνει και γίνεται, δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό, στα πλαίσια των δεσμεύσεών μας. Θα θυμίσω όμως ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει περίπου 1 δισ. ευρώ, εκτός προϋπολογισμού, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έχει πάρει μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια κι αυτό εξαιτίας γραφειοκρατίας. Κι αυτό να το θυμίσουμε».
Στο ερώτημα αν έχει γίνει έστω και άτυπα στην ελληνική κυβέρνηση κάποια κρούση σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συνθήκη Σένγκεν, την οποία έχετε αποκρούσει και απορρίψει η κα Γεροβασίλη απάντησε: «Είχε γίνει συζήτηση για το θέμα της προώθησης στα σύνορα, στη διάσκεψη που είχε γίνει για τα δυτικά Βαλκάνια. Εκεί υπήρξαν πιέσεις για την ανάπτυξη επιχείρησης της frontex στα σύνορα. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε όμως. Και τελικά συμφωνήθηκε στην ίδια διάσκεψη να γίνει ένα γραφείο το οποίο θα στελεχωθεί με υπαλλήλους της frontex που όμως θα έχουν αρμοδιότητα μόνο την ταυτοποίηση προσφύγων. Αυτή είναι απόφαση».
Και σημείωσε: «Η απόφαση την οποία τελικά και η χώρα μας υλοποιεί, όπως δεσμεύεται, είναι να δεχθεί τη βοήθεια της frontex στα επίπεδα ταυτοποίησης των προσφύγων. Από κει και μετά μπορώ να σας πω ότι υπάρχει αίτημα προς τη frontex για ενίσχυση και με στελέχη και με εξοπλισμό και με σκάφη από τα οποία έχουμε πάρει περίπου το 1/10».