Τους ελληνιστές της Ιταλίας συνάντησε στην πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
«Έχοντας πλήρη συνείδηση του επιστημονικού σας ρόλου και της αντίστοιχης αποστολής σας, και αναλογιζόμενοι την ιστορία και τον πολιτισμό της μεγάλης χώρας, στην οποίαν εξελίσσεται η υψηλή δημιουργικότητα της προσωπικότητάς σας, είναι δικαίωμά σας αλλά και χρέος σας -χωρίς τούτο να ενέχει ίχνος οιασδήποτε μορφής αλαζονείας- να διεκδικείτε την ιδιότητα των κληρονόμων και συνεχιστών της παράδοσης του κλασικού δυτικού πολιτισμού, κορυφαίος εκπρόσωπος του οποίου είναι σήμερα ο ευρωπαϊκός πολιτισμός», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η Ρώμη ήταν εκείνη, η οποία διαμόρφωσε την ιστορική “γέφυρα”, πάνω από την οποία το αρχαίο ελληνικό πνεύμα πέρασε για να ταξιδέψει προς την αιωνιότητα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Τη σκυτάλη από τη μεγαλειώδη Ρώμη πήρε η ρωμαϊκής προέλευσης από πλευράς κρατικής δομής Βυζαντινή Αυτοκρατορία, κυρίως μέσω των λογίων του ελληνικού γένους μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι κατέρριψαν δια παντός τον ευτελή ιστορικώς μύθο της, δήθεν, “σκοτεινής” μεσαιωνικής περιόδου».
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος παρασημοφόρησε, ως αναγνώριση της συνολικής προσφοράς του, τον ελληνιστή Βιντσέντσο Ρότολο, επίτιμο καθηγητή της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Παλέρμο Σικελίας.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον ελληνορθόδοξο παλαιοχριστιανικό ναό του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος, ο οποίος βρίσκεται σε σημείο όπου θεωρείται, βάσει ιστορικών μαρτυριών, ότι είχε εγκατασταθεί η κοινότητα Ελλήνων της αρχαίας Ρώμης. Ο μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος τον προσκάλεσε για επίσκεψη στην έδρα της Μητρόπολης, η οποία βρίσκεται στην πόλη της Βενετίας.
Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το πρωί τον αρχαιολογικό χώρο της Ντόμους Άουρεα (το παλάτι του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα), στον οποίο και ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Λουί Γκοντάρ, σύμβουλο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα.