Με επιτυχία πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το πρώτο… τεστ συνταγματικότητας ο νέος νόμος που προβλέπει τη διεξαγωγή για φοροδίκες με διαδικασίες εξπρές εισάγοντας στο σύστημα το θεσμό της πρότυπης δίκης.
Σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές διατάξεις για να γίνει δεκτή η άσκηση ενδίκου μέσου για αναστολή ή προσωρινή διαταγή από τα διοικητικά δικαστήρια πρέπει ο φορολογούμενος οφειλέτης να αποδείξει ότι από τον καταλογισμό της οφειλής θα υποστεί ανεπανόρθωτη και όχι απλώς δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη.
Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε Ολομέλεια, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παν. Πικραμμένο, έκρινε ότι η νέα ρύθμιση δεν αντιβαίνει στις συνταγματικές διατάξεις ούτε περιορίζει δυσανάλογα το δικαίωμα προσωρινής δικαστικής προστασίας.
Η υπόθεση αφορούσε σε 75χρνο συνταξιούχο ,ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας ειδών οικιακής χρήσης στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία του είχε χρέη 713.303,3 ευρώ ,ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχει ευθύνη για τα φορολογικά χρέη της εταιρείας καθώς η συμμετοχή του σε αυτή ήταν τυπική χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα.
Επιπλέον, ο προσφεύγων υποστηρίζει ότι τα ετήσια έσοδα της συζύγου του και η επικαρπία που έχει κρατήσει σε ακίνητο το οποίο έχει παραχωρήσει στα παιδιά του δεν επαρκούν για να ανταποκριθεί στις οφειλές.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι αν οι αρχές προχωρήσουν σε οποιοδήποτε αναγκαστικό μέτρο, κατάσχεση η πλειστηριασμό, αυτό θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη σε βάρος του.
Οι ανώτατοι δικαστές συνυπολογίζοντας τα οικονομικά του δεδομένα και την ηλικία του έκριναν ότι πράγματι θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη ο 75χρονος και απαγόρευσαν τη λήψη αναγκαστικών διοικητικών στα περιουσιακά του στοιχεία τουλάχιστον μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση.