Νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς πρόκειται να πραγματοποιήσει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός προκειμένου να τους ενημερώσει ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και θεωρείται βέβαιο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ζητήσει και πάλι ένα εθνικό αρραγές μέτωπο ενόψει των προσπαθειών της χώρας μας για την επίλυση του ζητήματος του χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό συμπέρασμα από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής είναι ότι η χώρα μας θέλει οριστική και αποφασιστική λύση την Πέμπτη καθώς και να καταδείξει ότι αν η ΕΕ δείξει αναποφάσιστη, αυτό θα έχει συνέπειες στη σταθερότητά της. Πρέπει συνεπώς όλοι να τηρήσουν σοβαρή στάση και θέση ξεκάθαρη που να υπερβαίνει τα όρια της νομισματικής ένωσης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά με βάση τη θέση ότι «η κυβέρνηση είναι απομονωμένη από τις συζητήσεις για την επίλυση του χρέους».

Ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε ότι «αντιθέτως, είναι οι απόψεις Σαμαρά που είναι απομονωμένες και έχουν απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι έντονες διεργασίες και συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομίας με ευρωπαίους ομολόγους τους μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών.

Με βάση τα όσα τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την αντιμετώπιση του χρέους η χώρα μας προτείνει εναλλακτικές επιλογές εκτός του selective default, ωστόσο υπάρχουν και προτάσεις άλλων εταίρων που το περιέχουν. Στη βάση αυτή, το selective default φαίνεται ότι είναι μια επιλογή που δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση που αποτελέσει εισήγηση της πλειονότητας.

Περαιτέρω, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι υπουργοί που συμμετέχουν στο Εκοφίν συζητούν σε μια βάση πρότασης που έκανε η Διεθνής Ενωση Τραπεζών και περιλαμβάνει 3 σενάρια.

Το πιο σκληρό από αυτά περιλαμβάνει επαναγορά ομολόγων με haircut, το «μεσαίο» προβλέπει rollover ομολόγων με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων και το πιο «μαλακό» μεγαλύτερη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Και τα 3 πάντως προϋποθέτουν νέα δανειακή σύμβαση με το μηχανισμό EFSF.