Ζήτημα που αφορά όλους μας χαρακτήρισε την επίθεση στο Παρίσι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «μέσα από αυτό το δράμα αποδείχτηκε ότι οι περισσότεροι από τους δράστες ήταν κάτοικοι δυτικών χωρών, κάποιοι άλλοι είχαν περάσει από χώρες χωρίς να καταγραφούν και κάποιοι από αυτούς είχαν περάσει με το ρεύμα των προσφύγων» και προσέθεσε ότι «οι ίδιοι Ισλαμιστές που χτύπησαν το Παρίσι είναι αυτοί που χτυπούν τους ανθρώπους αυτούς στις χώρες τους».
Θέτοντας τις προτεραιότητες που πρέπει να μπουν, μετά το χτύπημα των τζιχαντιστών στο κέντρο της Ευρώπης, περιέγραψε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι «να εξαλειφθεί το φαινόμενο του ισλαμοφοβισμού και να μην χρειάζεται να φύγουν από τα σπίτια τους οι άνθρωποι».
Αναφορικά με το τυχόν πέρασμα τρομοκρατών στην Ευρώπη μαζί με το πλήθος προσφύγων, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν υποδομές, μια βάση δεδομένων, που να έχει προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ με τα ονόματα των τρομοκρατών που περνούν μαζί με τους πρόσφυγες».
«Δεν είναι ανέφικτο, αλλά πρέπει μέσα από τους οργανισμούς που συμμετέχει η Ελλάδα να οργανωθεί κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε ο Υπουργός.
Σχετικά με το προσφυγικό, ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, δηλαδή ότι, πρέπει «τα κέντρα καταγραφής πρέπει να είναι στην Τουρκία».
«Προσπάθησαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, όταν μας πρότειναν έξοδο από την Ευρώπη» είπε αναφερόμενος στη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση της 12η Ιουλίου, υπό την απειλή της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς για τη φύλαξη των συνόρων είπε ότι σε αυτήν «δεν εμπλέκονται οι δυνάμεις άμυνας. Δεν μπορεί μια στρατιωτική υπηρεσία να αναλάβει αλλά, οι ένοπλες δυνάμεις μόνο συνδράμουν».
Επιτιθέμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική σημείωσε ότι όλη η παρούσα κατάσταση με το προσφυγικό δε θα ήταν ίδια αν εδώ και τέσσερα χρόνια «η Ευρώπη επέβαλε στην Τουρκία να τηρεί τη συμφωνία που έχει υπογράψει για την επαναπροώθηση προσφύγων».
«Δεν μπορεί να γίνουν κοινές περιπολίες με την Τουρκία. Η Τουρκία το επιχειρεί, αλλά αυτό δεν γίνεται» ξεκαθάρισε ο Υπουργός, αναφορικά με τις προτάσεις που έχουν «πέσει» στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συσκέψεων σχετικά με την κοινή φύλαξη των ελληνικών συνόρων από Ελλάδα και Τουρκία.
«Για μας η λύση είναι η Τουρκία να δημιουργήσει τα hot spots για να ξεχωρίσει ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι όχι» επανέλαβε και τόνισε ότι «το προσφυγικό αυτή τη στιγμή στοιχίζει στην Ελλάδα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η Τουρκία ζητά 3 δισ.» για τον ίδιο λόγο.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με το συριακό διαβατήριο που εντοπίστηκε σε καμικάζι έξω από Σταντ ντε Φρανς κι έφερε σφραγίδα από τη Λέρο, υπενθύμισε ότι το ίδιο διαβατήριο είχε περάσει από άλλες τρεις χώρες.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν «φυτώρια» τζιχαντιστών στην Ελλάδα, απάντησε πως «επιχειρούνται πυρήνες τζιχαντιστών στην Ευρώπη και πιο πριν», συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, που εύκολα ελέγχεται». «Ό,τι γίνεται είναι γνωστό» είπε σχετικά και τονίζοντας την επικινδυνότητα του θέματος των τζιχαντιστών σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για επαγγελματίες τρομοκράτες», αλλά για κάποιον «που σήμερα μπορεί να είναι οδοντίατρος στο Παρίσι κι αύριο να ανατινάζεται στο Μπατακλάν» και ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
«Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο, το οποίο δεν έχει προηγούμενο» είπε ο υπουργός που «βλέπει» ως λύση «την ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω των υπηρεσιών όπως το ΝΑΤΟ» και «όχι τον ιερό πόλεμο».
Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να συμμετάσχει σε χερσαίες επιχειρήσεις, απάντησε ρητά και ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, τονίζοντας ότι «είναι πολυτιμότερος ο ρόλος της Ελλάδας ως εγγυητής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, παρά ως μέρος του πολέμου».