Τη μεγάλη συμβολή του καταξιωμένου οικονομολόγου και συγγραφέα Ζακ Αταλί στην προσπάθεια της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απονέμοντάς του σήμερα το μεσημέρι το Παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την συμβολή του κ. Αταλί στην καθιέρωση του κράτους δικαίου και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών εντός και εκτός Ευρώπης και επισήμανε ότι «εκείνες τις δύσκολες ώρες ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος εργάστηκε για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί αγαπά την Ελλάδα, αλλά γιατί πίστευε και πιστεύει ότι ούτε η Ελλάδα μπορεί να μείνει εκτός Ευρώπης, αλλά ούτε η Ευρώπη μπορεί να είναι αυτό που πρέπει να είναι χωρίς την Ελλάδα».

Ο δεύτερος λόγος της παρασημοφόρησης του κ. Αταλί, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έγκειται στο ότι με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζουμε ότι είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος.

«Είναι Ευρωπαίος γιατί είναι Δημοκράτης, είναι Ευρωπαίος γιατί πιστεύει στην Ευρώπη, που έχει θεσμικές δημοκρατικές ρίζες. Μια Ευρώπη που έχει ως επίκεντρο τον Άνθρωπο περισσότερο από το νόμισμα και την οικονομία», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ευρώπη στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο και έχει τη μεγάλη ευκαιρία να αρχίσει από τώρα. Ο ρόλος της είναι να τελειώσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία».

«Αυτό μόνο η Ευρώπη μπορεί να το κάνει» σημείωσε και υπενθύμισε ότι το τόνισε αυτό και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης, ο οποίος πλήττει το κύρος της ανθρωπότητας και του παγκόσμιου πολιτισμού.

«Τουλάχιστον του πολιτισμού, όπως τον ξέρει η Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και ευχήθηκε «αυτό να είναι η αρχή της μεγάλης Ευρώπης, που έχει ανάγκη ο κόσμος και φυσικά εμείς, που είμαστε μέλη της».

Ο οικονομολόγος και συγγραφέας κ. Αταλί, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική Πολιτεία για την τιμή και το παράσημο, εξέφρασε την ευχή να είναι αντάξιός του τώρα και στο μέλλον υπέρ του κράτους δικαίου, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να ενισχύσουμε σε όλη την Ευρώπη.

Μάλιστα, επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα. Η Ευρώπη πηγάζει από την Ελλάδα».

Δήλωσε, επίσης, ότι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε υπέρ της Ευρώπης που επιθυμούμε, δηλαδή υπέρ μιας ισχυρής ομοσπονδιακής δύναμης, της πρώτης δύναμης παγκοσμίως, η οποία θα είναι ζηλευτή στον κόσμο, ο δρόμος αυτός είναι ακόμη μακρύς, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα πράξει τα πάντα για να γίνει πραγματικότητα.

Καταλήγοντας, ο κ. Αταλί τόνισε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία και τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει ακόμα και σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, όπως ανέφερε, συνετέλεσε στην εμπέδωση και κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.