Την αποτίμηση του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς στη Μυτιλήνη αλλά και τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο του προσφυγικού με φόντο την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα τεθούν επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής.
Στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών θα μετέχουν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου, οι Μητροπολίτες των παραπάνω νησιών. Επίσης, θα συμμετάσχουν οι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα, πέραν των χειρισμών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου με τη συντονισμένη συνδρομή τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και της Εκκλησίας για την υποστήριξη των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τις διαρκώς κλιμακούμενες πιέσεις των προσφυγικών ροών.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του με τον Μάρτιν Σουλτς στη Μυτιλήνη, ανεβάζει στην ατζέντα την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στα τουρκικά παράλια, στέλνοντας τα μηνύματά του ενόψει του ταξιδιού του στην Άγκυρα, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα, από τη Λέσβο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις για γκρέμισμα του φράχτη του Έβρου ώστε να αποφευχθούν τα ναυάγια στο Αιγαίο.
«Η ιδέα να πέσει μονομερώς ο φράχτης στον Έβρο είναι ιδέα κάποιων που δεν γνωρίζουν. Πρέπει με υπευθυνότητα να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα. Λύση είναι η συνεργασία με την Τουρκία η οποία πρέπει να συγκρατήσει τις ροές και να συμβάλει στην καταγραφή των προσφύγων. Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στο Αιγαίο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για την περίπτωση του φράχτη του Έβρου, το ενδεχόμενο απορρίπτεται από το Μαξίμου, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο εγκυμονεί τον κίνδυνο να μετατοπιστούν στη Θράκη τα σχεδόν 3.500.000 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανότατα τη Βουλγαρία στο κλείσιμο ων δικών της συνόρων, με αποτέλεσμα να μετατοπίζεται όλο το πρόβλημα αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Πέραν τούτου, στο κυβερνητικό επιτελείο βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς παρά τη σαφή απόρριψη του ευρωπαϊκού σεναρίου για κοινές περιπολίες με την Τουρκία από την πλευρά της Ελλάδας, η χθεσινή επαναφορά του ενδεχόμενου αυτού από τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δείχνει ότι ο κίνδυνος που μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε εθνικά θέματα παραμονεύει ακόμα. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν χθες ενδεικτικά ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιχειρούν να καταστήσουν την προσφυγική κρίση ένα διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα, την ώρα που τα απόνερά του έχουν κατακλύσει ολόκληρη την Ευρώπη.