«Τα χρονικά περιθώρια για να ανταποκριθούμε στις δικές μας δεσμεύσεις είναι ασφυκτικά και οφείλουμε να δουλέψουμε όλο το καλοκαίρι, ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικά και συντεταγμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας σαφές ότι οι εξελίξεις στην ΕΕ καλπάζουν και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρονοτριβών.

Στην σημερινή συνεδρίαση άλλωστε συζητείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει ζητήματα ασφαλιστικά, φορολογικά, τραπεζικά και τουριστικής κατοικίας, προαναγγέλθηκε μόλις προχθές και πρέπει να ψηφιστεί μέσα στις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Αναφερόμενος εμμέσως στο ζήτημα των τελευταίων ημερών περί επιλεκτικής χρεωκοπίας, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Εχει σημασία να μην επιτρέψουμε τον καιροσκοπισμό κανενός. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα, για παράδειγμα, την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους, με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες. Καταστάσεις, τις οποίες καταφέραμε εμείς, με τις πράξεις μας και τις θυσίες του Ελληνικού λαού, να αποφύγουμε».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πάντως αιχμηρός για την καθυστέρηση λήψης αποφάσεων που παρατηρείται από τους εταίρους μας.

«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, είναι ότι κάνοντας εμείς τη δουλειά μας, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, εκ των πραγμάτων, θα συγκρουστούμε αλλού με μικρότερα, αλλού με μεγαλύτερα συμφέροντα.

Εμείς προχωράμε, για να δείξουμε ότι η Ελλάδα κινείται ακριβώς σ’ αυτή την τροχιά, της βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε και μια Ευρώπη που, πολλές φορές, σε αντίθεση μ’ εμάς, αργεί και δυσκολεύεται να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Είναι θετικό ότι τις τελευταίες ημέρες οι εταίροι μας στην Ευρώπη όλο και πιο πολύ μιλούν και πιέζουν για συνολικές λύσεις. Ο δικός μας λόγος έχει αξία, συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις και αυτή είναι μια δικαίωση της στρατηγικής που έχουμε ακολουθήσει. Βασισμένοι πάντα, βεβαίως, στις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι «οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις διαπραγματεύσεις με ψυχραιμία και εγρήγορση. Πάνω απ’ όλα, έχει σημασία για εμάς, στην Ελλάδα, να δείχνουμε αλλά και να είμαστε ενωμένοι, για να μεταδώσουμε την εμπιστοσύνη στους πολίτες, ώστε να ξέρουν ότι η Ελλάδα, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε αύριο και στο εγγύς μέλλον να έχουμε ένα βιώσιμο χρέος και να διαχειριστούμε μέσα σε ομαλές συνθήκες αυτό το μεγάλο πρόβλημα, προκειμένου να χτίσουμε και πάλι μια δυνατή οικονομία, να φέρουμε επενδύσεις, να γίνει βιώσιμη η οικονομία μας και πιο δίκαιη η κοινωνία μας».

Εδωσε μάλιστα εντολή στους υπουργούς « να είμαστε σε συνεχή επαφή με τους πολίτες, να τους συμπαραστεκόμαστε, να τους ενημερώνουμε και να τους εμπνέουμε».