«Δεν είναι ασυνήθιστες οι εντάσεις στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά οι εκλογικές διαδικασίες θα δώσουν και τη λύση στο τέλος» επισήμανε ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης για την ένταση που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), μιλώντας στο Πρακτορείο fm.
«Θα προτιμούσα, εγώ, να είχε ακολουθηθεί μια άλλη διαδρομή. Θα προτιμούσα μετά τις εκλογές να είχε ξεκινήσει μια συζήτηση που θα επικεντρωνόταν στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στην εκτίμηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και των επιπτώσεων της κρίσης και στην επανατοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε αυτό το σκηνικό. Μια συζήτηση -με άλλα λόγια- που θα είχε στο επίκεντρό της τις παραμέτρους, ποια Νέα Δημοκρατία θέλουμε και ποια Ελλάδα θέλουμε τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει με συζητήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα, στην πολιτική επιτροπή, ενδεχομένως με ένα συνέδριο. Και αφού γίνει μια συζήτηση σε αυτό το επίπεδο και επαναδιαμορφώσουμε το πλαίσιο θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, μετά μπορούμε να πάμε στην εκλογή προέδρου του κόμματος. Δεν επελέγη αυτό. Εν πάση περιπτώσει, παρ’ ότι επελέγη μια άλλη διαδρομή, εγώ θεωρώ πως ακόμη και τώρα θα μπορούσαν να προστεθούν στοιχεία από αυτά που περιέγραψα στη διαδικασία εκλογής αρχηγού σημείωσε και εξήγησε: Και εννοώ, συγκεκριμένα, μια ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που να είναι αφιερωμένη σε αυτό το θέμα, με ομιλίες των τεσσάρων υποψήφιων αρχηγών αλλά και των βουλευτών πάνω στα θέματα που προανέφερα, και μια ειδική συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος με ανάλογα χαρακτηριστικά. Αυτό, μάλιστα, πρότεινα και χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρώ πως από αυτή την πρόταση όλοι μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη το κόμμα «να αλλάξει χωρίς να βουλιάξει», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Νέα Δημοκρατία πράγματι έχει ένα ευρύτερο θέμα από το θέμα της ηγεσίας. Έχει θέμα φυσιογνωμίας. Πρέπει να επανατοποθετηθεί πάνω στα καινούργια δεδομένα, όχι μόνο τα εκλογικά δεδομένα, αλλά και τα κοινωνικά δεδομένα. Επειδή όμως είναι ένα μεγάλο κόμμα θα πρέπει να λύσει την εξίσωση ‘ανανέωση με ενότητα’. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή, γι’ αυτό πρέπει να μην έχουμε αυταπάτες ότι αυτό μπορεί να γίνει με ένα τρόπο εύκολο ή μαγικό. Παραφράζοντας ένα παλαιότερο σύνθημα θα έλεγα ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αλλάξει χωρίς να βουλιάξει. Άρα, ναι, είμαι υπέρ των αλλαγών ασφαλώς, αλλά επειδή έχω πια αρκετά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία, οφείλω να προειδοποιήσω ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με ένα συγκεκριμένο σχέδιο έτσι ώστε το όφελος το τελικό και για τη Νέα Δημοκρατία και για την Ελλάδα -διότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο δεύτερος πυλώνας του πολιτικού συστήματος- να είναι μεγαλύτερο από το κόστος».
Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του αρχηγού που πρέπει να εκλεγεί, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα μιλήσει αργότερα και σημείωσε πως και οι τέσσερις υποψηφιότητες έχουν αξιόλογα χαρακτηριστικά.
«Εγώ θεωρώ ότι και οι τέσσερις υποψηφιότητες έχουν αξιόλογα χαρακτηριστικά. Έχω επιλέξει, όμως, για τον εαυτό μου, αυτή την περίοδο, να μιλάω με τον τρόπο που σας μίλησα έως τώρα. Αναφερόμενος δηλαδή στην ανάγκη πραγματικού εκσυγχρονισμού της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να επικεντρώνω τις αναλύσεις μου στο πρόσωπο του αρχηγού. Θα μιλήσω αργότερα γι’ αυτό. Έχουμε άλλωστε διανύσει μέχρι τώρα μόλις το 1/3 της διαδρομής. Έχουμε ακόμη τα 2/3, απομένουν άλλωστε 40 μέρες μέχρι την εκλογή του καινούργιου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως, νομίζω ότι είναι χρησιμότερο, αυτή την ώρα, να υπάρχουν φωνές οι οποίες να μιλάνε για τα πολιτικά χαρακτηριστικά της Νέας Δημοκρατίας, συντελώντας -μ’ αυτόν τον τρόπο- σε έναν ευρύτερο προβληματισμό που τον έχουμε ανάγκη. Τώρα, άλλωστε, μπορεί να γίνει και ευκολότερα ο διάλογος. Αργότερα, όταν εκλεγεί ο αρχηγός, θα υπάρχουν αναπόφευκτα κάποιοι περιορισμοί, καθώς ενδεχομένως να υπάρχουν και σκέψεις τότε, ότι προτάσεις που διατυπώνονται μετά την εκλογή αρχηγού ενδεχομένως έχουν κάποιες σκοπιμότητες» σημείωσε.
Τόνισε δε, ότι «τώρα είναι η ώρα να γίνει ένας διάλογος σε βάθος και πλάτος για να βγάλουμε συμπεράσματα, που να είναι χρήσιμα, όχι μόνο για τον πολιτικό φορέα που ακούει στο όνομα Νέα Δημοκρατία, αλλά και για την πατρίδα μας, καθώς η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα που φιλοδοξεί, αφού ανασυνταχθεί, να διεκδικήσει πάλι τη διακυβέρνηση του τόπου».
Σε ό,τι αφορά την ενότητα της παράταξης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «η κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επιτείνει και το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος και της Νέας Δημοκρατίας φυσικά, που έμεινε όρθια, αλλά είδε τα ποσοστά της να περιορίζονται. Λοιπόν, πρέπει να έχουμε το νου μας ιδιαίτερα στο πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία και σας είπα ότι η δυσκολία της άσκησης που έχουμε μπροστά μας είναι ότι πρέπει και να αλλάξουμε, να αλλάξουμε ριζικά να γίνουμε πιο αξιόπιστοι, πιο ελκυστικοί, πιο σύγχρονοι, την ίδια στιγμή κρατώντας την ενότητα. Αυτό προφανώς έχει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, μην κρυβόμαστε».