Τη διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του Φεβρουαρίου 2016, εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα συμπληρωθεί η Πολιτική Γραμματεία και θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «για να πετύχει το κόμμα μας τους πολιτικούς του στόχους, στη νέα περίοδο, πρέπει και αυτό να αλλάξει» και σημείωσε ότι η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι για να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον ρόλο του στη νέα εποχή που ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είναι «κόμμα εκτός κράτους».
«Ο λαός μας δικαίωσε για τη μεγάλη και δύσκολη μάχη που δώσαμε στη διαπραγμάτευση αλλά και για τις δύσκολες επιλογές μας για να αποφύγουμε τις παγίδες και τα σχέδια των πιο ακραίων δυνάμεων της Ευρώπης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε δε ότι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι αναντικατάστατη προϋπόθεση «για να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και για τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας». Ο κ. Τσίπρας μίλησε για διπλή εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον λαό, για αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα και για να προχωρήσει στις μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ξεριζώσει το κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής και να προχωρήσει στην οικοδόμηση ενός κράτους δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.
«Υποχρέωσή μας είναι να μη διαψεύσουμε και να μην προδώσουμε τις ελπίδες του κόσμου», τόνισε.
Περιγράφοντας το νέο μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη, το κόμμα να πραγματοποιήσει να ανοιχτό συνέδριο με την εγγραφή νέων μελών ανεξάρτητα από τι ψήφισαν στις εκλογές. Παράλληλα, αναπτύσσοντας τον δεύτερο άξονα της ομιλίας του που αναφέρονταν στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της»
Ως προς τον πρώτο στόχο, την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πραγματοποίηση ενός ανοιχτού συνεδρίου με την εγγραφή νέων μελών έχει ως στόχο , ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μετατραπεί σε έναν, κλειστό γραφειοκρατικό οργανισμό αναπαραγωγής των στελεχών του.
Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας, είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας την ανάγκη «ν’ ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας». Πρόσθεσε ότι η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί», έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη. Και έληξε με άδοξο τρόπο , «η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα », είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμπεδώνει καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, για να τονίσει ότι το κόμμα του «δεν θα λειτουργεί ως ιδεολογικός και οργανωτικός μηχανισμός νομιμοποίησης των κρατικών πολιτικών, έτσι ώστε, αργά ή γρήγορα, να μετασχηματιστεί σε υποσύστημα του κράτους».
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος
«Στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα, που θα αφήσει πίσω της την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Έθεσε ως προτεραιότητα να κλείσει γρήγορα η διαδικασία της αξιολόγησης για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, με πλήρη εξασφάλιση των καταθέσεων και εξυγίανση του πιστωτικού συστήματος από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση. Υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει την πόρτα για το χρέος.
Τήρηση των δεσμεύσεων
Στην αναφορά του στην κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει «ξεκάθαρη εντολή, εκτός από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από την βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε και μια μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα» και τόνισε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ειδικότερα αναφέρθηκε:
α) Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015. Θα διασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις και, παράλληλα, θα εξυγιάνει το πιστωτικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση.
«Στο πλαίσιο αυτό, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν», είπε
β) την απομείωση του χρέους, και
γ) τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
«Γιατί έχουμε στο πρόγραμμά μας άμεσες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο», πρόσθεσε και ανέλυσε τις παρεμβάσεις:
α) η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό.
β) η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές, η διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, για το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί:
– Η έκδοση καρτών μετακίνησης για Άτομα με Αναπηρία, για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών.
– Η ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων.
– Τα σχολικά γεύματα για μαθητές δημοτικών σχολείων.
– Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης.
Από τον Μάρτη του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την ένταξη επιπλέον εκατόν πενήντα χιλιάδων ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης.
γ) η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας.
δ) η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
ε) η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών.
στ) η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.