Εντείνονται οι πιέσεις προς τον Γ. Παπανδρέου από επιτελείς του, ενώ δημοψήφισμα και δανειακή σύμβαση συντηρούν την εκλογολογία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Όσο προχωράει το καλοκαίρι τόσο πυκνώνουν οι εισηγήσεις και οι πιέσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός από στενούς συνεργάτες του να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και όσοι εκφράζουν επισήμως την κυβέρνηση, αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο κατηγορηματικά και διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αλλά τις διαψεύσεις δεν πιστεύουν πλέον ούτε και οι περισσότεροι από τους υπουργούς, και πολύ περισσότερο τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία εκφράζουν πια τη βεβαιότητα ότι το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί και πάλι σε προεκλογικό βήμα.
Πρώτα-πρώτα την εκλογολογία συντηρεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές θα επικυρωθούν με δημοψήφισμα που θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα αυτή την εβδομάδα μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ.Σταυρόπουλος, ο οποίος θα επιφορτιστεί με την ευθύνη κωδικοποίησης των αλλαγών που είναι αναγκαίες να θεσπιστούν στη νέα συνταγματική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», προεκλογικές νότες δημιουργεί και η επιμονή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου για την ανάγκη ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης που θα υπογράψει η χώρα με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων από τη Βουλή. «Είτε το ένα συμβεί είτε το άλλο η κατάληξη θα είναι οι πρόωρες εκλογές» διαμηνύει η ηγεσία της ΝΔ, παρατηρώντας ότι η κυβέρνηση αναζητεί από τώρα τρόπους για να αποφύγει το πολιτικό κόστος προκήρυξης των εκλογών.
Πέρα όμως από το τι υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το φθινόπωρο θα έχει τη μοναδική ευκαιρία το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει μια εκλογική μάχη, θέτοντας ένα δίλημμα που μπορεί να συσπειρώσει τουλάχιστον τους ψηφοφόρους που το στήριξαν στις εκλογές του 2009.