Την τελική απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών που θα αναδείξουν τον επόμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας περιμένουν στα στρατόπεδα των τεσσάρων γαλάζιων «μονομάχων».
Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ για την ακριβή ημερομηνία γίνεται στη σκιά των έντονων επικρίσεων που έχει δεχθεί η Επιτροπή και ιδίως ο πρόεδρος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, μετά την περιπέτεια με την υποψηφιότητα Γεωργιάδη, η οποία κρίθηκε εκπρόθεσμη για να επικυρωθεί τελικά το Σάββατο.
Η ημερομηνία της εσωκομματικής κάλπης αποτελεί το πρώτο πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης των υποηφίων, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να επιθυμεί την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν και προκρίνουν ως ενδεδειγμένη ημερομηνία την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, προβάλλοντας ως επιχείρημα τη διασφάλιση της ενότητας της παράταξης που μπορεί να πληγεί από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Η πρότασή του αυτή ωστόσο βρίσκει κάθετα αντίθετους τους έτερους διεκδικητές, Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μίας εκτενέστερης χρονικά προεκλογικής περιόδου με εσωκομματικό διάλογο και ακόμα και τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, αφήνοντας αιχμές κατά του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ για προσπάθεια να μην υπάρξει διάλογος στο εσωτερικό του κόμματος. Οι τρεις υποψήφιοι προσανατολίζονται στο στήσιμο της κάλπης στα μέσα Νοεμβρίου.
Μάχη για τη συσπείρωση και την κοινοβουλευτική παρουσία
Η χρονική σύμπτωση της επίσημης έναρξης των εσωκομματικών διαδικασιών με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αποτελεί έναν «άσο» που επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θέλοντας να βγάλει εκτός «κούρσας» τον 37χρονο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος παρουσιάζει σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τη μεγαλύτερη δυναμική.
Έτσι, ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης μέσα στο Κοινοβούλιο, επιχειρώντας να αποκομίσει κυρίως εσωκομματικά ωφέλη, ώστε να υπογραμμίσει με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να δίνει τις μάχες μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, κάτι το οποίο αποτελεί το μείζον «αγκάθι» του Απόστολου Τζιτζικώστα, λόγω της προέλευσής του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό πάντως ο κ. Τζιτζικώστας απαντά ότι «υπάρχει τρόπος και ιστορικά προηγούμενα, και στην Ελλάδα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ανταποκρινόμαστε στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου», επισημαίνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ υψηλού επιπέδου στελέχη με τεράστια γνώση του κοινοβουλευτισμού».
Πάντως συνεργάτες του Μακεδόνα υποψηφίου σημειώνουν ότι όσο «ανοίγει» στο κοινό η εσωκομματική διαδικασία και αυξάνεται η ανταπόκριση της κοινωνικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο κ. Τζιτζικώστας για να αποτελέσει τον νέο πρόεδρο της γαλάζιας παράταξης. Αντίθετα, τονίζουν, ότι όσο περιορίζεται ο αριθμός των ατόμων που θα προσέλθουν να εκλέξουν τον νέο αρχηγό, τόσο γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Για αυτό το λόγο στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα ρίχνουν όλο το βάρος στο «άνοιγμα» της εκλογικής διαδικασίας.