«Σεμνό αγωνιστή», «μεγάλο δημοκράτη» και «σημαντικό άνθρωπο» χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά το Λάμπρο Κανελλόπουλο, που «έφυγε» σε ηλικία 67 ετών.

«Από χθες το Κίνημα μας νιώθει φτωχότερο. Έφυγε από κοντά μας ένας σεμνός αγωνιστής. Ένας μεγάλος δημοκράτης. Ένας σημαντικός άνθρωπος.

Ο Λάμπρος Κανελλόπουλος ήταν πάντοτε παρών σ’ όλη τη διαδρομή μας. Είτε διεκδικώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων ως ο πιο φωτεινός ηγέτης του συνδικαλιστικού κινήματος, είτε μαχόταν στη βουλή για το δίκαιο και την πατρίδα, είτε έσκυβε στοργικά πάνω από τα παιδιά του κόσμου μέσα από την Unisef, έδινε όλο του το είναι με αποστολική διάθεση και πανθομολογούμενη τιμιότητα. Το ΠΑΣΟΚ, το μαζικό κίνημα, η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη πενθούν σήμερα. Ο Λάμπρος, όμως, θα ζει για πάντα ανάμεσά  μας» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. Γεννηματά.

«Η απώλεια του Λάμπρου Κανελλόπουλου στερεί από την κοινωνία μας έναν αυθεντικό εκφραστή των αρχών του ανθρωπισμού, από τη χώρα μας έναν υπέρμαχο των δημοκρατικών αξιών και από τον οικουμενικό σκοπό της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών έναν άοκνο αγωνιστή. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέβαλε στην καλλιέργεια και την εμπέδωση της δημοκρατίας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, Λάμπρου Κανελλόπουλου. Η διαδρομή του Λ. Κανελλόπουλου στον χώρο της πολιτικής ως ιδρυτικό στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, χαρακτηρίστηκαν από ήθος και εντιμότητα. Αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος, ο Λ. Κανελλόπουλος συνέβαλε στην καλλιέργεια και την εμπέδωση της δημοκρατίας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους οικείους του».

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της απώλειας του Λάμπρου Κανελλόπουλου, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κυρία Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άνθρωπος ευρείας καλλιέργειας, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα του δικαίου και της αλληλεγγύης, ο Λάμπρος Κανελλόπουλος αγωνίστηκε πάντοτε υπέρ μιας δημοκρατικής πολιτείας, υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των παιδιών, αγωνίστηκε δηλαδή, με όλες του τις δυνάμεις, για τις βασικές αρχές τού ανθρωπισμού, για όλα εκείνα που οδηγούν σε μια καλύτερη κοινωνία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του»

Unicef: Προώθησε όσο λίγοι την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα

Τη βαθιά οδύνη για το θάνατο του προέδρου της Λάμπρου Κανελλόπουλου, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef. Ο Λάμπρος Κανελλόπουλος διετέλεσε πρόεδρος από το 2000, «μια θέση εθελοντική και άμισθη που τίμησε στο μέγιστο βαθμό με το ήθος και την εντιμότητα αλλά και την διορατικότητα και αποτελεσματικότητα της δράσης του» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Προώθησε όσο λίγοι την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα και τον κόσμο και την υπόθεση του μητρικού θηλασμού, ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού με την καθιέρωση στη χώρα μας των τριών πρώτων φιλικών προς τα βρέφη νοσοκομείων» σημειώνεται. Για τη σημαντική ανθρωπιστική του δράση και προσφορά είχε τιμηθεί το 2004 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.

ΓΣΕΕ: Διακρίθηκε για τους εργασιακούς και κοινωνικούς του αγώνες

Τη θλίψη της για το θάνατο του Λάμπρου Κανελλόπουλου εκφράζει η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της, ενός ανθρώπου, όπως σημειώνεται, που αγωνίστηκε για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, από όποιο μετερίζι και αν βρέθηκε. Ο Λάμπρος Κανελλόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος της ΓΣΕΕ από το 1989 ως το 1993 και σε έκτακτη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να κατατεθεί χρηματικό ποσό στη μνήμη του στη Unicef. Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, ο Λάμπρος Κανελλόπουλος διακρίθηκε για τους εργασιακούς και κοινωνικούς του αγώνες, την αντιδικτατορική του δράση, ενώ από το 2001 ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unicef.

Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: Το εργατικό κίνημα έχασε έναν σπουδαίο αγωνιστή

«Το εργατικό κίνημα έχασε έναν σπουδαίο αγωνιστή, έναν μαχητή της εργασίας και των δικαιωμάτων. Ο Λάμπρος Κανελλόπουλος υπήρξε πρόεδρος της ΓΣΕΕ (1989-1993) σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους και τη χώρα. Παρά το σοβαρό πρόβλημα της υγείας του συνέχισε με αυταπάρνηση την ενασχόλησή του για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θέλησε να συμβάλει στα κοινά με διάφορους τρόπους και από διάφορες θέσεις με τελευταία αυτή του προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το βιογραφικό του Λάμπρου Κανελλόπουλου 

Γεννήθηκε το 1948 στη Ζαχάρω του νομού Ηλείας. Διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από 22.1.96 έως 25.9.96.

Έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-74). Εντάχθηκε στο ΠΑ.ΣO.Κ. από την ίδρυσή του και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1984.

Γραμματέας της Π.Α.Σ.Κ.Ε. από το 1986. Μέλος της Επιτροπής επεξεργασίας του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑ.ΣO.Κ. (1993).

Γραμματέας του Τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑ.ΣO.Κ. (από τις αρχές του 1994). Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣO.Κ. από το 1984.

Διετέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Νοέμβριος 1983-86). Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ.Σ.Ε.Ε. (1986-88). Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. (1989-93).

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (1990-93) και μέλος του προεδρείου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1990-92). Από το 2001 πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF .

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο στις 2 το μεσημέρι στο 1ο νεκροταφείο (εκκλησία Αγ. Θεοδώρων), ενώ η ταφή θα γίνει το Σάββατο στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ζαχάρω Ηλείας.