Στον έβδομο θεματικό κύκλο του debate οι περισσότεροι επικεφαλής των κομμάτων επέλεξαν να τοποθετηθούν και όχι να απευθύνουν ερωτήσεις σε πολιτικούς αρχηγούς. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ είπε πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια πραγματικότητα και υπάρχει στην απόφαση του Eurogroup και στην έκθεση του ΔΝΤ.
Έβδομος θεματικός κύκλος: Τοποθετήσεις αρχηγών και ερωτήσεις σε πολιτικούς αντιπάλους
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ρωτήσει τον πρόεδρο της ΝΔ για τα όσα είπε αναφορικά με το ότι η κυβέρνησή του χρέωσε την χώρα κατά 90 δισ. ευρώ, ενώ στην τοποθέτησή του τόνισε: «Ο κ. Μεϊμαράκης λέει ψέματα ότι χρεώσαμε τη χώρα. Η χρηματοδότηση δεν επιβαρύνει το χρέος. Επιβαρύνει τα τοκοχρεολύσια που εσείς μας χρεώσατε τόσα χρόνια. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια πραγματικότητα, υπάρχει στην απόφαση του Eurogroup και στην έκθεση του ΔΝΤ και στην απόφαση Ντράγκι και ετοιμαζόμαστε για αυτό την ώρα που εσείς λέτε πως δεν υπάρχει. Ας κρίνει ο λαός».
Ο Β. Μεϊμαράκης, με τη σειρά του, απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως «Έχω σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και ξέρω οικονομικά. Φεσώσατε τη χώρα 25 δις από το δημοψήφισμα. Όσο πιο μεγάλο δάνειο πάρεις, τόσο πιο επώδυνα μέτρα θα φέρεις. Κάνετε κριτική γιατί στα 40 χρόνια πήγε στα 300 δις. 86 δις φέρατε εσείς σε επτά μήνες για να μας πάτε σε ένα χωρίς ουσία δημοψήφισμα. Θα ήθελα, επίσης να πω, πως κάποιος αρχηγός που καταδικάστηκε και άλλη φορά με τον Αντρίκο και τα cds. Γιατί δεν μας τα λέει τώρα έξι χρόνια μετά. Επειδή μένει εκτός Βουλής έχει παλαβώσει (εννοώντας τον Καμμένο).
Στη συνέχεια ο Π. Λαφαζάνης, απευθύνθηκε στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «στις 5/6/2015 αυτή η κυβέρνηση είπε ο Αλέξης αυτή η Βουλή δεν μπορεί να υπογράψει μνημόνιο. Και το υπέγραψε και τώρα κατηγορούν εμάς που είμαστε συνεπείς. Ο κ. Μεϊμαράκης λέει στο Bloomberg ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να είναι εγγυητής της ενιαίας ευρωζώνης. Και τώρα ψάχνουμε τον καλύτερο εγγυητή της ενιαίας ευρωζώνης που βλάπτει την Ελλάδα και την Ευρώπη όλη».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης στη δική του τοποθέτηση υπογράμμισε:
«Άκουσα πολλές ανακρίβειες απόψε. Θα προσπαθήσω να διορθώσω μερικές. Άκουσα την κ. Γεννηματά να λέει πως όλα τα κόμματα χρωστούν. Τα χρεοκοπημένα κόμματα είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.Το Ποτάμι δεν χρωστάει ούτε ευρώ πουθενά και σε κανέναν τραπεζίτη. Δεν χρωστάει γιατί δεν έχει γραφεία ρουσφετιού. Δεν έχουμε γραφεία, δεν έχουμε έξοδα, δεν χρωστάμε. Το ερώτημα μας προς τον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Τσίπρα, ως δίδυμο εξουσίας, είναι με το ποιους θα κυβερνήσουν».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος απευθύνθηκε με έντονο τρόπο στον πρόεδρο της ΝΔ, τονίζοντας πως «υπερασπίζεστε το ΠΑΣΟΚ κ. Μεϊμαράκη και είστε υπόδικος. Συνεχίζετε την πολιτική Σαμαρά. Δεν έχετε κανένα αθωωτικό χαρτί (“έχω” λέει ο κ. Μεϊμαράκης). Σας έλεγαν μπροστάντζα για τα υποβρύχια, ότι τα αρπάξατε. Να έρθει διαφάνεια στη χώρα αυτό ζητάμε».
Στην δική του τοποθέτηση ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, δεν απεύθυνε ερώτηση σε κάποιον πολιτικό αρχηγό, και αρκέστηκε στο να αναφέρει πως: «Ο ελληνικός λαός τα δοκίμασε όλα και τα είδε όλα. Έχουν κυβερνήσει όλοι όσοι είναι εδώ, έχουν ψηφίσει μνημόνια. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει μια άλλη λύση. Η δική μας. Σκεφτείτε, γιατί ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εργάτες και ανάγκη για υποδομές, δεν απασχολούνται; Θα μπορούσαμε να είχαμε κρατικές παραγωγικές μονάδες όπως στην ενέργεια. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει μια άλλη λύση και είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ»
Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε την αντιπαράθεση Μεϊμαράκη – Καμμένου λέγοντας ότι είναι στείρα και δεν αφορά την ελληνική οικογένεια. «Η ελληνική οικογένεια περνάει μέσα από την συνεννόηση, το σεβασμό και τη δημιουργική δουλεία. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον λαό να συνεχίσουμε. Σας καλώ να δεσμευτούμε ότι θα εξασφαλίσουμε μια κυβέρνηση σταθερή και αποτελεσματική για τα επόμενα χρόνια. Σας καλώ να δεσμευτείτε όλοι, έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να το πράξουμε. Πρέπει να καταργήσουμε το μπόνους των πενήντα εδρών» δήλωσε.
Τελευταίος γύρος: Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών
Φώφη Γεννηματά: Το μνημόνιο αντιμνημόνιο ανήκει ουσιαστικά στου παρελθόν μιας και δεν έσκισαν τα μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τους καλώ να σκίσουν το μπόνους των 50 εδρών.
Η Ελπίδα πρέπει να επιστρέψει στην Ελληνική οικογένεια. Κάτω από το τρίτο μνημόνιο χρειάζεται συνεργασία. Ζητάμε την δύναμη του ελληνικού λαού για να γίνουμε η τρίτη δύναμη, ο καταλύτης που θα επιβάλει την σταθερότητα. Η ελληνική οικογένεια προχωρά μέσα από τον σεβασμό και τη δουλειά. Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε τη χώρα όπως τη δική μας οικογένεια. Σας καλώ να δεσμευτούμε όλοι ότι θα εξασφαλίσουμε μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η χώρα χρειάζεται τεραετή κυβέρνηση για να επιστρέψει η ανάπτυξη. Ζητώ την εμπιστοσύνη ξέρω να κάνω σκληρές διαπραγματεύσεις κι είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες
Πάνος Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ γεννήθηκαν μέσα από τα μνημόνια. Στηρίξαμε την αριστερά, προερχόμενοι από την κεντροδεξιά, αλλά όχι από εκείνους που είναι στις δικογραφίες. Δεν διαγράψαμε εμείς δάνεια από την Αγροτική όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν διαγράψαμε δάνεια σε κανάλια. Βρεθήκαμε προ μια συμφωνίας που υπογράψαμε για να μην φτάσουμε στην καταστροφή. Είμαστε ευτυχής που πήραμε πίσω το αγγλικό δίκαιο και έχουμε το σχέδιο Γιούνκερ. Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει ένα μεγάλο κομμάτι από τα εισοδήματά τους. Υπογράψαμε την συμφωνία για να μην βγει η χώρα από την ευρωζώνη και οδηγηθεί στην καταστροφή.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Απευθυνόμαστε στο λαό της πατρίδας μας, όσους έφυγαν από τη ΝΔ, όσους έφυγαν και από το ΣΥΡΙΖΑ. Τους λέμε να μην ξαναγυρίσουν στα παλιά κόμματα, να μην επιλέξουν τα ίδια κόμματα. Απευθυνόμαστε σε όσους είχαν ψηφίσει παλιότερα το ΚΚΕ, να σκεφτούν τι έκαναν και πού οδήγησαν οι επιλογές τους και να συμπαρασταθούν με το ΚΚΕ. Οι κοκορομαχίες που είδαμε δεν σημαίνουν ότι δεν θα βγάλουν κυβέρνηση, μόνο που θα βγάλουν κυβέρνηση των μνημονίων.
Σταύρος Θεοδωράκης: Εμείς έχουμε μια απλή ιδέα που λέει ότι μετά το «πρώτη φορά αριστερά», πρέπει να γυρίσουμε στο «πρώτη φορά στα σοβαρά». Και το κάνουμε πράξη. Είδατε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ποταμιού, κανείς δεν μπορεί να κάνει αρνητική κρίση. Επικεφαλής είναι ο Διαμαντούρος και στην τελευταία θέση ο Αλιβιζάτος, ο συνταγματολόγος. Είναι εκεί άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν και δεν είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα, δεν είναι άνεργοι, όπως στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ. «Πρώτη φορά στα σοβαρά» γιατί τους έχουμε πληρώσει ακριβά. Στις 21 του μηνά πρέπει να βάλουμε σκληρές προϋποθέσεις στη νέα κυβέρνηση: Μικρό υπουργικό σχήμα και να κοιτάξουν τις δουλειές να την παιδεία. Αυτή είναι η μεγάλη ιδέα που φέρνει το ποτάμι.
Παναγιώτης Λαφαζάνης: Πρώτη φορά σοβαρά σημαίνει καταστροφή της χώρας και τρίτο μνημόνιο. Το τρίτο μνημόνιο σημαίνει λιτότητα. Το μνημόνιο σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.Υπάρχει αντιμνημονιακή λύση για τη χώρα και αυτή είναι και βιώσιμη και ρεαλιστική. Μνημόνιο σημαίνει λιτότητα και καταστροφή του αγροτικού κόσμου και των συνταξιούχων και ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας. Το σύγχρονο και το νεανικό, η λύση είναι αυτή που προτείνουμε εμείς. Η επιλογή για τη χώρα είναι το μεγάλο όχι που ελέχθη στο δημοψήφισμα, που ελέχθη και με αγώνες κυρίως από την νεολαία. Υπάρχει αντιμνημονιακή λύση για την Ελλάδα. Αυτά που λένε για μονόδρομους ισχύουν σε ολοκληρωτισμούς. Η εναλλακτική λύση είναι βιώσιμη και ρεαλιστική και μόνο η Λαϊκή Ενότητα την αναδεικνύει με συνέπεια.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Κοιτώ τους πολίτες στα μάτια. Τους καλώ να συγκρίνουν και να κρίνουν. Πληρώσαμε ακριβά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία χρόνια έχουμε βγάλει 7 πρωθυπουργούς. Είμαι κάτω στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα. Για να φτάσουμε στα εισοδήματα του 9 θέλουμε 100 δισ. επενδύσεις. Άθελα τους έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο και τώρα έχουμε προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Έχουμε αλλάξει επτά πρωθυπουργούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Είμαστε η παράταξη που μπορεί να συνθέσει με μετριοπάθεια και τον κεντρώο δρόμο. Είμαι κάτω, στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα, ασκούσα τη δικηγορία.
Αλέξης Τσίπρας: Δεν δειλιάσαμε να συγκρουστούμε. Πήγαμε κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Δώσαμε στιγμές ανάσας στον γονατισμένο ελληνικό λαό και καταφέραμε να ανοίξουμε δρόμους. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στη διαπραγμάτευση και του είπαμε αλήθεια. Κάποιοι λένε ότι οι μάχες τελείωσαν, οι πιο κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό που κρατάει καθηλωμένη τη νέα γενιά, να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ευημερία. Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω.