Το θέμα της Ρωσίας κυριάρχησε στην Πέμπτη θεματική ενότητα του debate ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς που αφορούσε την εξωτερική πολιτική και άμυνα.
Διαβάστε τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών
Ερώτηση Σίας Κοσιώνη: Τη μέρα ενός από τα πιο κρίσιμα Eurogroup βρισκόσασταν με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη. Γιατί αφήσατε να πλανάται αυτό με τη Ρωσία; Ήταν διπλωματική μπλόφα ή κάτι άλλο;
Α.Τσίπρας: Η επανεκκίνηση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων ήταν μία πράξη ευθύνης. Καταφέραμε να το πράξου7με και αυτό θα φέρει πολλά κέρδη. Εγώ δεν πήγα να ζητήσω λεφτά από τη Ρωσία. Παρόλα αυτά βρεθήκαμε και στη Ρωσία και στην Κίνα προκειμένου να δημιουργήσουμε ουσιαστικές συνεργασίες. Πρέπει να είμαστε ενεργειακός κόμβος και αυτή ήταν η στρατηγική μας.
Αντιμετωπίσαμε κρίσεις και τις αποσοβήσαμε, όπως με το πεδίο βολής με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Η χώρα είναι πλέον παράγοντας σταθερότητας.
Ερώτηση Μ. Γιομπαζολιά: Έχουμε 3 αρχηγούς που υπήρξαν υπουργοί Εθνικής Άμυνας. Τι απαντάτε για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και αξιολογήστε τη θητεία του κ. Καμμένου σε αυτόν τον τομέα. Αν ζητήσουν οι ΗΠΑ την εμπλοκή μας σε πόλεμο στη Συρία, τι θα απαντούσατε;
Β. Μεϊμαράκης: Η απάντηση είναι στο πόρισμα. Το ζήτημα (σσ. των υποβρυχίων) έχει απαντηθεί, έχει γίνει Εξεταστική Επιτροπή, έχει υπάρξει πόρισμα. Ο κ. Τσίπρας άφησε τη χώρα χωρίς συμμάχους. Η χώρα χρεώθηκε 300 δις. μέσα σε 40 χρόνια και τώρα 90 δις. μέσα σε 7 μήνες. Ας κάνει τον υπολογισμό ο καθένας. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις. Η Ελλάδα οφείλει να πειθαρχήσει στην απόφαση του ΟΗΕ.
Ερώτηση Όλγας Τρέμη: Ο Τσίπρας είπε ότι δεν πήγε ποτέ στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα. Εσείς λέτε ότι υπήρξε συμφωνία η οποία προχώρησε, ποια είναι η αλήθεια;
Π. Λαφαζάνης: Γιατί αν η Ελλάδα χρηματοδοτηθεί από μια τρίτη χώρα όπως Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, θεωρείται κακό πράγμα; Όταν παίρνουμε χρήματα με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση από το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι καλά; Όταν μας τα δίνουν με το ένα χέρι για να μας τα πάρουν με το άλλο είναι καλό; Να πηγαίνουμε σε όλες τις χώρες και να έχουμε πολύπλευρες σχέσεις. Εδώ υπάρχει ένα πελώριο θέμα. Υπάρχει μια συμφωνία διακρατική που υπέγραψα με τον ρώσο ομόλογό μου. Αυτή η συμφωνία απαιτεί συγκεκριμένα βήματα για να προχωρήσουμε. Και ρωτώ θα προχωρήσουμε με αυτά τα βήματα ή ο αγωγός παραπέμπεται στις καλένδες;
Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ: Τον Μάρτιο όταν ήταν σε έξαρση η σύγκρουση Ελλάδας Γερμανίας είπατε ότι η κυβέρνηση αναλώνεται σε θέματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία όπως τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Θεωρείτε ότι δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί;
Σ. Θεοδωράκης: Τις μάχες πρέπει να ξέρεις πότε τις δίνεις. Η Ελλάδα δεν πρέπει να φαίνεται ως ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης. Αυτή η κίνησή τους δεν απέδωσε τίποτα επειδή φανήκαμε ότι διαμαρτυρόμαστε μόνο για το παρελθόν. Η Ελλάδα δεν είναι της Ευρώπης, είναι στην Ευρώπη. Συγκρουόμαστε με την Ευρώπη αλλά δεν κάνουμε άλλη πολιτική στο εξωτερικό και άλλη κομματική πολιτική. Αυτό που έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν λίγο για να γλιτώσει από τη φασαρία το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί μπορούν να είναι σύμμαχοι μας. Οι Ελλάδα δεν έχει μέλλον αν απομονωθεί.
Ερώτηση Μαρίας Χούκλη: Μια από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι η δράση του ισλαμικού κράτους και των τζιχαντιστών. Γιατί το κόμμα σας αντιδρά σε μια εξάλειψη αυτής της απειλής με στρατιωτικά μέσα;
Δ. Κουτσούμπας: Τόσα χρόνια που είμαστε στο ΝΑΤΟ μόνο δυστυχία έχουμε δει. Από το κυπριακό και την τούρκικη εισβολή, από τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο μέχρι τη συμμετοχή μας σε στρατιωτικές ασκήσεις και πολεμικές επιχειρήσεις. Σ’ αυτή τη λυκοσυμμαχία δεν έχουμε τίποτα καλό να δούμε.
Οι τζιχαντιστές είναι σοβαρός κίνδυνος και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν από εκείνους που τους δημιούργησαν. Οι τζιχαντιστές εκφράζουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και βεβαίως μιλάμε για την αμερικανική πολιτική. Τους εξόπλισαν και τώρα έχουν στραφεί και ενάντιά τους.
Η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη και δεν έχει σχέση με τη σοβιετική ένωση. Όσοι έχουν τέτοιες αυταπάτες να τις βγάλουν. Η Ρωσία δουλεύει για τα δικά της μονοπώλια και είναι αυταπάτη να λέμε ότι μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.
Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα: Θα κάνετε κάτι για να φέρετε ισοδύναμα για τους ένστολους;
Π. Καμμένος: Μέχρι τελευταία μέρα προσπαθούσαμε να πληρωθούν οι ένστολοι. Η εξεταστική επιτροπή αφορά άλλη υπόθεση από αυτή για τον Τσοχατζόπουλο. Έχει σημασία να σας πω ότι λυπάμαι ιδιαίτερα που ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιτέθηκε στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Οφείλουμε να προστατεύουμε το στράτευμα και τον αρχηγό.
Τα χρήματα που έχει δικάσει το ΣτΕ είναι επαναφορά των μισθών στο πλαίσιο της λογικής. Εμείς σκεφτόμαστε να τους δώσουμε κατοικίες από το ταμείο του υπ. Εθνική Άμυνας. Πρέπει να ενισχυθούν οι αξιωματικοί με χρήματα και επιδόματα παραμεθορίου.
Ερώτηση Σίας Κοσιώνη: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε ότι εκχώρησε την εθνική ανεξαρτησία βάζοντας την χώρα στα μνημόνια. Παίξατε όσο έπρεπε το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας, όσο υποστηρίζει ότι το κάνε ο Τσίπρας.
Φ. Γεννηματά: Επιβεβαιώνετε η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ το 2010, με παράνομη σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Μόνο του το ΠΑΣΟΚ το ξεκίνησε. Ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος της φτωχοποίησης και της εθνικής καταστροφής. Το χαρτί το γεωπολιτικό δεν το παίξε μόνο ο Τσίπρας. Πήγα στους Σοσιαλιστές της Ευρώπης για να βοηθήσω. Ο Τσίπρας έβαλε σε κίνδυνο παραδοσιακές σχέσεις. Η προσπάθεια που έκανα έγειρε την πλάστιγγα υπέρ μας.
Ο Παπανδρέου σήκωσε το βάρος σε μια δύσκολη περίοδο. Αντιδεοντολογικό να γίνονται τώρα συζητήσεις γι’ αυτόν. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει την επόμενη μέρα.