Στην ενότητα για τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο debate. Χωρίς να ξεφεύγουν πολύ από το αυστηρό χρονοδιάγραμμα, οι επικεφαλής των κομμάτων απάντησαν κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και την επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ερώτηση Μαρίας Χούκλη: Το νέο μνημόνιο προβλέπει και σημαντικές αλλαγές στη Παιδεία
Α. Τσίπρας: Πιστεύω πως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας είναι η παιδεία και η μόρφωση. Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουμε όλο το πλαίσιο. Στο ερώτημα σας, σας απαντώ πως συμφωνούμε απόλυτα. Η παιδεία είναι η δύναμη του τόπου. Έχουμε αιμορραγία μυαλών προς το εξωτερικό. Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία, να ενισχύσουμε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι στο πρόγραμμα μας να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξουν ερευνητικά κέντρα και οι ερευνητές να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς εδώ, και να υπάρχει καινοτομία, να συνδεθεί με την παραγωγική διαδικασία, αλλά να μην παραδοθεί η παραγωγική διαδικασία στην αγορά. Να γίνει διάλογος χωρίς προκαταλήψεις. Είμαστε υπέρ των πειραματικών σχολείων αλλά όχι υπέρ της υποβάθμισης των σχολείων.
Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα: Μήπως είναι σημαντικό να γίνει, μετά την Επανάσταση του 1821, ξανά μία Επανάσταση αυτή τη φορά στην Παιδεία;
Β. Μεϊμαράκης: κ. Ζαχαρέα, συμφωνούμε απόλυτα. Εμείς θέλουμε αναθεώρηση Συντάγματος για Λύκεια και Πανεπιστήμια. Δεν θέλουμε τα παιδιά να μην πηγαίνουν στο εξωτερικό λόγω ιδεοληψιών της αριστεράς. Ο νόμος Μπαλτά ξεχωρίζει τους αρίστους, τους θεωρεί ρετσινιά. Εμείς θέλουμε να κάνουμε πρότυπα σε κάθε Νομό. Το 23% τιμωρεί την ιδιωτική παιδεία, το συμπλήρωμα. Ο κ. Τσίπρας τιμωρεί ό,τι ιδιωτικό ακούει. Αν οι εκπαιδευτικοί δεν πληρωθούν και δεν στελεχωθούν οι θέσεις, δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός.
Ερώτηση Σίας Κοσιώνη: Πολλές φορές έχετε κατακεραυνώσει τα μνημόνια . ΑΝ με το δικό σας σχέδιο θα βοηθήσει την παιδεία και την υγεία ή αν περιέχει ρίσκα η πρότασή σας.
Π. Λαφαζάνης: Χρειάζεται επανάσταση σε παιδεία και υγεία, όχι με ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επανάσταση στην παιδεία σημαίνει λεφτά για ανάπτυξη. Χωρίς γιατρούς και προσωπικού δεν μπορεί να γίνει επανάσταση. Τα νοσοκομεία καταρρέουν. Αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε παιδεία και υγεία πρέπει να φύγουμε από την μνημονιακή θηλιά χρειάζεται εθνικό νόμισμα και νέος σχεδιασμός. Το ρίσκο και η καταστροφή της χώρας είναι το μνημόνιο και με το τρίτο μνημόνιο θα έρθει και η απόλυτη καταστροφή. Έξω από τα μνημόνια και έξω από το ευρώ.
Ερώτηση Μάκη Γιομπαζολιά: Ομάδες παίρνουν βραβεία στην καινοτομία δεν έχουν τη βοήθεια του κράτους, όπου η εθνική παιδεία δεν βοηθάει την καινοτομία και την τεχνολογία.
Σ. Θεοδωράκης: Η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ , ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν σκόπιμο αυτά που έκαναν. Θεωρούσαν το χώρο της παιδείας για να βρουν τους δικούς τους χειροκροτητές. Να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες. Πρέπει να αποτρέψουμε τον μπαλτά από τα σχολεία ΜΕ αποτέλεσμα σε λίγες ημέρες τα σχολεία θα ανοίξουν σε λίγες ημέρες χωρίς καθηγητές. Στην Παιδεία χρειάζεται μία εθνική επιλογή.
Ερώτηση Όλγας Τρέμη: Είσαστε κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, στην περίπτωση επιβολής ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όμως, εσείς είχατε μια άλλη τοποθέτηση.
Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ήρθε το θέμα στη Βουλή ψήφισε «όχι» σε όλα. Άλλα ήταν τα κόμματα που ψήφισαν υπέρ στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια. Με το χάλι που έχει η δημόσια παιδεία, πολλοί των λαϊκών οικογενειών αναγκάζονται να στρέφονται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επίσης τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελούνται από απασχολούμενους, άρα πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί το μέτρο του 23% ΦΠΑ.
Ερώτηση Σρόιτερ: Το τρενάκι της συγκυβέρνησης έχει εκτροχιαστεί. Οι αιώνιοι φοιτητές επέστρεψαν στα Πανεπιστήμια. Τα σχολεία ξεκινούν με 25.000 κενές θέσεις. Οι πλούσιες οικογένειες δεν θα πληρώσουν το ΦΠΑ γιατί τα κολέγια, οι γερμανικές σχολές, γαλλικές σχολές, αγγλόφωνα σχολεία θεωρούνται μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και δεν πληρώνουν ΦΠΑ.
Π. Καμμένος: Στο θέμα της Παιδείας έχουμε αρπάξει το τρενάκι, και στο θέμα της Θράκης και στο θέμα των άθεων. Διαφωνήσαμε σε πολλά σε σχέση και με τους αιώνιους φοιτητές. Στους ασθενείς και σε όσους δεν έχουν οικονομική δυνατότητα θα έπρεπε να υπάρχει μια ανοχή. Στην Παιδεία πρέπει να γίνουν πολλά και η Παιδεία πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στην έρευνα και την καινοτομία. Είναι απαράδεκτο το 23% του ΦΠΑ στην Παιδεία.
Ερώτηση Μαρίας Χούκλη: Καθιερώνεται συνταγογράφηση χωρίς εξαιρέσεις στα σκευάσματα και γίνονται πιο φθηνά τα γενόσημα. Οι εθνικές φαρμακοβιομηχανίες λένε ότι πλήττονται καίρια. Το ΠΑΣΟΚ τι απαντά;
Φ. Γεννηματά: Το μεγάλο πρόβλημα αφορά το κόστος. Εκτοξεύτηκε η δαπάνη από το 2004 μέχρι το 2009 και επιδείνωσε την κατάσταση στην Υγεία. Παλέψαμε και μειώσαμε αυτή τη δαπάνη στο μισό. Πρέπει να προχωρήσουμε κι άλλο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να δοθεί προτεραιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό. Να δώσουμε βάρος και στον εξοπλισμό που έχει εγκαταλειφθεί υπέρ των ιδιωτικών μονάδων υγείας. Βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και έχουν γίνει πολλά βήματα για τη στήριξή της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει δεχθεί πολύ σκληρούς όρους σε αυτό το μνημόνιο, Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.