Την άμεση απελευθέρωση 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα ενέκρινε η επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επιτροπή «REGI» συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Πέμπτης παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου Corina Creţu με αποκλειστικό θέμα τη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τροποποίηση του κανονισμού κοινών διατάξεων όσον αφορά τα ειδικά μέτρα για την Ελλάδα.
Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής στοχεύει στην τροποποίηση του κανονισμού κοινών διατάξεων, με αύξηση της προχρηματοδότησης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου της πολιτικής συνοχής, καθώς και αύξηση των μέγιστων ποσοστών συγχρηματοδότησης στο 100% και του ανώτατου ορίου πληρωμών για έργα ESIF της περιόδου 2007-2013 στην Ελλάδα. Αυτό συνολικά για την Ελλάδα σημαίνει όφελος 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ρευστό, 2 δισ. ευρώ σε εθνική συμμετοχή που δεν καταβάλλεται και 1 δισ. ευρώ εφόσον κινηθεί η εμπροσθοβαρής διαδικασία απορρόφησης των πόρων του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου 2014-2020.
Για την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν να ακολουθηθεί η σύντομης διάρκειας απλουστευμένη διαδικασία θα αρκούσε η διαφοροποίηση μόλις 5 μελών της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην επιτροπή αρχικά εξέφρασε τη θέση του κόμματος του να ακολουθηθεί η χρονοβόρα συνήθης διαδικασία, που θα διαρκούσε τουλάχιστον ένα μήνα, ύστερα από παρέμβαση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, το ΕΛΚ άλλαξε θέση και συντάχθηκε με την κ. Σπυράκη. Αντιδράσεις υπήρχαν και από μια σειρά βουλευτών άλλων κομμάτων που προέρχονται από χώρες με οικονομικά προβλήματα. Τελικά μετά από ενδελεχή συζήτηση, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της επιτροπής τάχθηκε υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.
Η επικύρωση της απόφασης θα γίνει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα.
Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
«Σήμερα η Κομισιόν προτείνει μία εξαίρεση για τη χώρα μας, μία εξαίρεση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πάρει μία ανάσα και να συνεχίσει στο δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της. Η παρέμβαση που προτείνει η Κομισιόν, αν συνοδευτεί από ένα απλοποιημένο πλαίσιο υλοποίησης και την κατάλληλη θεσμική υποστήριξη, θα μπορούσε να δώσει μία απαραίτητη τόνωση ρευστότητας τόσο μέσα από άμεσες συνεισφορές, όσο και από εξοικονόμηση (εθνικών πόρων) ύψους 3.5 δισ. ευρώ και για τις δύο προγραμματικές περιόδους. Εννοώ τόσο το προηγούμενο όσο και το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα θα έχουμε πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσει τα δύο κύρια κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πολύ κοντά, είναι στήθος με στήθος. Θα ήθελα να μιλήσω εκ μέρους του κόμματός μου, της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στις δομικές μεταρρυθμίσεις και χρειαζόμαστε την ευκαιρία να φτιάξουμε την οικονομία μας χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Γνωρίζω βέβαια ότι υπάρχουν κι άλλες χώρες μέλη με παρόμοιες ανάγκες, ωστόσο σήμερα προέχει να αντιμετωπίσουμε το Ελληνικό ζήτημα. Για το λόγο αυτό είμαι φυσικά υπέρ της λύσης του να ακολουθηθεί η απλοποιημένη διαδικασία προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία το συντομότερο δυνατόν».