«Εκλογική αντιπαράθεση» με επεισόδια μικρής έντασης μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη και του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη παρακολούθησαν οι τηλεθεατές του AlphaTV με αποκορύφωμα τον κ. Βορίδη να κατηγορεί τον κ. Σπίρτζη ότι δεν γνωρίζει το αντικείμενο του υπουργείου του προκαλώντας την έντονη απάντηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού.
Ο κύριος Σπίρτζης αφού χαρακτήρισε την πορεία της χώρας έναν απέραντο μονόδρομο με κώνους διευκρίνισε πως για να ελαφρύνουν τα δυσβάσταχτα μνημονιακά μέτρα θα προσπαθήσουν να προωθήσουν την ανάπτυξη αξιοποιώντας αρχικά τα 35 δις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και προσελκύοντας επενδυτές μετά από ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν.
Για τα έργα οδοποιίας που δεν προχώρησαν μέσα σε αυτούς τους 9 μήνες κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όλες οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν την σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Αν θυμάστε ακόμα και για την Αθηνών Πατρών εκείνη είχε κάνει την αρχική σύμβαση με τον κύριο Σουφλιά, μια άθλια σύμβαση, η οποία ενώ προέβλεπε να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαλλοτριώσεις και οι αρχαιολογικές εργασίες εντός 6 μηνών, δεν είχαν τελειώσει όταν εμείς αναλάβαμε».
Το «παράλληλο πρόγραμμα» του κόμματος, που θα περιλαμβάνει επενδύσεις και έργα όπως είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνο που θα συνεπικουρήσει ώστε η χώρα να σταθεί στα πόδια της. «Άλλωστε έχουμε δείξει πως τιμούμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και μάλιστα προτείνουμε συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης ψέγοντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον κ. Βορίδη ο οποίος ανέφερε η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει τις συνταγματικές διαδικασίες και ως πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση με αρχηγό τον κ. Μεϊμαράκη. «Εδώ ο κ. Σπίρτζης κρίνει τον τρόπο με τον οποίο εμείς λειτουργούμε εσωτερικά , και μάλιστα αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται η συνταγματική τάξη της χώρας, ότι δηλαδή αυτός που επιλέγει ο λαός παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως» υπογράμμισε σε έντονους τόνους ο κ. Βορίδης.
Όταν η συζήτηση έφτασε στο ζήτημα των αγροτών και ο κ. Σπίρτζης ερωτήθη για τα ισοδύναμα που θα προτείνει το κόμμα ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες τις φορολογίας ο πρώην υπουργός απάντησε με γενικό τρόπο σημειώνοντας «πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε μεγάλες τομές και σε ριζοσπαστικές λύσεις».
«Ή δεν έχετε σχέση με το αντικείμενο του υπουργείου σας, που δεν το πιστεύω, ή έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι να ‘ναι όπως πάντα» ήρθε η απάντηση δια στόματος του κ. Βορίδη για να απαντήσει με τη σειρά του ο κ. Σπίρτζης «Ναι, δεν έχω εγώ που είμαι μηχανικός κι έχεις εσύ που είσαι δικηγόρος».
Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν και η συζήτηση εξομαλύνθηκε από πλευράς του ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της νέας Δημοκρατίας και στα σημεία κλειδιά της συμφωνίας που θίγουν τα συμφέροντα μεγάλης μερίδας των επαγγελματιών και αναμένεται να μετακυλιστούν στον καταναλωτή ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης όπως η φορολόγηση των αγροτών αλλά και το ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Όσον αφορά την εκπαίδευση ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «προτεραιότητα του κόμματος είναι να βρεθούν εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν την αντικατάσταση των μέτρων αυτών τα οποία θα είναι συγκεκριμένα και θα ανακοινωθούν στο πρόγραμμά μας».
Ο κ. Βορίδης αφού αναγνώρισε πως η συμφωνία δεσμεύει τη χώρα, διευκρίνισε πως δεν αποτελεί όμως και το ιερό ευαγγέλιο αφού άλλωστε η επιτυχία ενός προγράμματος, προκύπτει από την καλή εφαρμογή του.
Αναφέρθηκε επίσης και στην περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας πως «τότε τα πλεονάσματα ήρθαν γιατί έπρεπε να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές προσαρμογές. Αυτή είναι μια αλήθεια. Άλλη μια όμως είναι πως από τα χέρια του κυρίου Σπίρτζη και του κόμματός του γυρίσαμε στα ελλείμματα».
Βαρύ το κατηγορώ του κ. Βορίδη ήταν και για το μεταναστευτικό ζήτημα υπογραμμίζοντας πως ο πόλεμος στη Συρία δεν ξεκίνησε πριν 7 μήνες αλλά εδώ και χρόνια. «Η Τουρκία είχε δεχτεί χιλιάδες μετανάστες ενώ η Ελλάδα όχι μέχρι χθες . Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Το ότι χορηγήθηκαν έγγραφα σε όλους. Μήπως θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί αυτό» αναρωτήθηκε με έμφαση ο κ. Βορίδης.