Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών και την πρόθεσή του να μην συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το ζήτημα που ανέκυψε το μεσημέρι της Τρίτης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπολίτευσης, με τα κόμματά της να ασκούν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και να αφήνουν «αιχμές» για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη στάση του κ. Παυλόπουλου, σύμφωνα με τις κατηγορίες υπέρ του πολιτικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα.
Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Λαϊκή Ενότητα βάλλουν κατά του πρωθυπουργού για την πρόθεσή του να επισπεύσει τις εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα, με την ημερομηνία που δείχνει να έχει κλειδώσει για τις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη διαρροή που υπήρξε το μεσημέρι της Τρίτης από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στην οποία έγινε γνωστή και η πρόθεση του Προκόπη Παυλόπουλου να μην συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συρρικνώσει την προεκλογική περίοδο για να «υφαρπάξει» την ψήφο των πολιτών πριν αυτοί συνειδητοποιήσουν τι φέρνει το μνημόνιο που έφερε.
Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση από την Προεδρία, η οποία ήρθε μέσω πληροφοριών που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπεφρασμένη πρόθεση των τριών πολιτικών αρχηγών των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ να μη μετέχουν σε κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, δεν αφήνει περιθώρια για το σχηματισμό της και επομένως ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί ότι μία τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς αρκεί για να βεβαιώσει ότι δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού και μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου και θα την ορκίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργό. Την επόμενη ημέρα και ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι βολιδοσκοπήσεις προσώπων, θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα διαλυθεί η Βουλή με προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου.
Βάσει Συντάγματος τυπικά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει γύρο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και συγκαλεί σύσκεψη προκειμένου να εξαντλήσει τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης. Σε αυτή τη συνταγματική πρόβλεψη «πάτησαν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας «υπαγορεύονται» από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εξυπηρετούν τον σχεδιασμό του για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά τη συνάντησή του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο δεύτερος, τονίζει ότι δεν συνιστά καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. «Αλήθεια, ποιοι θα είναι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τους οποίους το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ευρύτερη αποδοχή; Μόνο ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει την πρότασή του; Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μετατρέψει την υπηρεσιακή κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής σε μονοκομματική δική του;» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συγγρού.
Σε πολύ πιο σκληρούς τόνους, πιστός στη ρητορική του ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εκλογές το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου. «Θα είναι ανεπίτρεπτο αν δεν το κάνει και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση του πολιτικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια έκκληση είχε απευθύνει και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου όταν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της στον Προκόπη Παυλόπουλο έκανε λόγο για αντισυνταγματική κίνηση να μην συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, επικαλούμενη το πρόσφατο παράδειγμα της κυβέρνησης Πικραμμένου, στο οποίο ο Κάρολος Παπούλιας συγκάλεσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συμφωνήσουν για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «με τηλεφωνήματα και δημόσιες ανακοινώσεις δεν διεκπεραιώνονται οι συνταγματικές ευθύνες»
Τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.
Διπλής… ανάγνωσης απάντηση Παυλόπουλου σε Γεννηματά
Την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι «θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην απαντητική του επιστολή προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:
«Έλαβα την από 25.8.2015 επιστολή σας. Και σας παρέχω την, αυτονόητη άλλωστε, διαβεβαίωση ότι θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική».