Για «διαδικασίες άκυρες και παράνομες» έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
«Αλλάζουμε στη ζούλα τον προϋπολογισμό του 2011 με μια γενική σκούπα», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πολυετείς προϋπολογισμούς ενώ η κυβέρνηση έχει θητεία ως το 2013».
«Υποκριτική χρήση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής» κατήγγειλε απαντώντας ο Ευ. Βενιζέλος και κατηγόρησε την Αριστερά για λεγκαλισμό και απόπειρα παρέλκυσης της διαδικασίας.
«Αντισυνταγματικό δεν είναι το νομοσχέδιο, αλλά ό,τι προβάλλει έλλειψη ευθύνης και πατριωτισμού», κατέληξε».
Ο Μ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας αλλά πολιτικό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας πάντως αντισυνταγματική τη φοροεπιδρομή των νέων μέτρων.
Στοιχεία αντισυνταγματικότητας υπάρχουν, είπε ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ, ωστόσο προέχει η πολιτική καταδίκη των μέτρων. «Πρέπει αύριο να νεκρώσει η Ελλάδα και να καταδικάσει με όλους τους τρόπους το σφαγείο», σχολίασε.
Ο Γ. Καρατζαφέρης διερωτήθηκε, «είναι ηθικό να πάει πάνω μια απόφαση με βάση 151 ή 152 ψήφους και όχι με 180; Να πάμε με συναίνεση εν τη πράξει, γιατί τη φοβάστε; Φέρτε το με 180 για να διαπιστώσουμε αν έχετε την ευρυτάτη ή την ευρυτέρα συναίνεση».
Κατήγγειλε επίσης ότι η ψήφος του μεσοπρόθεσμου είναι ψήφος «από επιστράτευση και δουλεία».
Αντιστρέφοντας το επιχείρημα, ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε το ΛΑΟΣ να ψηφίσει με ευθύνη όπως έκανε και με το μνημόνιο.
Το αίτημα αντισυνταγματικότητας που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε και η συζήτηση συνεχίζεται.