Συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο μνημόνιο από τον ESM, η οποία αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης με ορίζοντα την ερχόμενη Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 20 Αυγούστου, ωριμάζει ομόλογο της ΕΚΤ, το οποίο εάν δεν εκταμιευθεί η δόση από την νέα δανεική σύμβαση, η οποία πέρασε από τη Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορεί να αποπληρωθεί.
Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η αποφυγή ενός νέου δανείου γέφυρά και η κανονική εκταμίευση της δόσης των 13 δισ. ευρώ, ώστε να δρομολογηθούν στη συνέχεια οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, καθώς ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο κρίνεται αρκετός.
Το μήνυμα αυτό έστειλε και το απόγευμα της Κυριακής σε άτυπη ενημέρωση το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι αποκλειστική ενασχόληση του κυβερνητικού επιτελείου στην παρούσα φάση είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και η έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια για το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.
Την ίδια ώρα πάντως, με την απόφαση για πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό να είναι ειλημμένη, κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να έχουν συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα για να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης ώστε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι μόνο μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και αποδοχή μπορεί να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση, κάτι το οποίο φαίνεται να αποδέχονται και οι δανειστές που τάσσονται υπέρ μίας ισχυρής κυβέρνησης ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στις συμφωνηθείσες τομές στην ελληνική οικονομία.
Ολοταχώς για ξεκαθάρισμα στις κάλπες
Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή συζητείται ήδη από την ώρα που το τρίτο μνημόνιο υπερψηφίστηκε στη μαραθώνια ολονύχτια συνεδρίαση της ολομέλειας ενώ είναι πια δεδομένες και οι σαφείς αποστάσεις που τηρεί πια η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την κυβέρνηση. Υπήρξαν δε και πληροφορίες πως η διαδικασία αυτή μπαίνει ξανά πίσω στο συρτάρι αλλά όπως όλα δείχνουν τα εκλογικά σενάρια είναι προ των πυλών σε κάθε περίπτωση.
Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις Λαφαζάνη, η κυβέρνηση κατηγορείται πως «για άλλη μια φορά κορόιδευε τον ελληνικό λαό και ενέπαιζε τη Βουλή», ενώ ο ειρωνικός τίτλος είναι: «Eurogroup: Όλα καλά όλα ωραία με τρίτο μνημόνιο παρέα».
Το ρήγμα εντός ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει και ο υπουργός Επικρατείας- και στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού- Νίκος Παππάς που λέει στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto: «Δυστυχώς φαίνεται να οριστικοποιείται ένα ρήγμα το οποίο εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή για να το αποτρέψουμε».
Στο τραπέζι του Μαξίμου έχουν πέσει τα σενάρια τόσο των πρόωρων εκλογών όσο και της κυβέρνησης εθνικού σκοπού, με τον πρωθυπουργό να προκρίνει το πρώτο ενδεχόμενο. Υπέρ αυτής της λύσης κινείται και το επιχείρημα πως μόνο μια κυβέρνηση με καθαρή και νωπή λαϊκή εντολή θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους εταίρους- που ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος έχει χαρακτηρίσει «μανιφέστο ακραίου θατσερισμού». « Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό του της χώρας αλλά και στο εξωτερικό που θα επιθυμούσαν διακαώς μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Σε αυτούς, λοιπόν, τους σχεδιασμούς δεν θα μας βρουν συμμάχους», δήλωσε εξάλλου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει δύο πιθανότερες ημερομηνίας, τις 20 και τις 27 Σεπτεμβρίου ενώ πληροφορίες βάζουν στο παιχνίδι και τα τέλη Οκτωβρίου.
Σε εκλογικούς ρυθμούς έχει μπει και η αξιωματική αντιπολίτευση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να λέει σε συνομιλητές του πως η κυβέρνηση «έχει χάσει τη δεδηλωμένη, από Δευτέρα έχει χάσει κι εμάς». Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- «δεν υπάρχει καμία περίπτωση», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Βορίδης. Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συνεχίσει να ψηφίζει τους νόμους που θα φέρνει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του μνημονίου.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος που προσδιορίζει μαζί με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής τη διαδικασία υποβολής, συζήτησης και ψήφισης της πρότασης εμπιστοσύνης η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει όποτε θελήσει ψήφο εμπιστοσύνης, με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο.
Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης (ή δυσπιστίας) αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.