Σειρά πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων φέρνει το τρίτο μνημόνιο που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει να διαχειριστεί τρία καυτά μέτωπα και ήδη ξεκίνησε τις κινήσεις του που εντείνονται μετά το κλείσιμο του νέου μνημονίου.

Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο μέτωπο έχει να κάνει με τη στάση που κρατάει το Βερολίνο.

Ειδικότερα το Βερολίνο συνεχίζει να κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι στη συμφωνία και να θέτει θέμα δανείου-γέφυρα και η εκτίμηση στο μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Φαίνεται, μάλιστα, πως η συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει τελικά με φυσική παρουσία των υπουργών, όπως επεδίωκε η γερμανική πλευρά προφανώς για να έχει ευρύτερο πεδίο να επιβάλει τις θέσεις της, και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, ο Αλέξης Τσίπρας είχε το απόγευμα και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να κράτησε νέες επιφυλάξεις αναφορικά με τη συμφωνία και να ζήτησε χρόνο να δει το περιεχόμενό της, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να διεμήνυσε στην καγκελάριο ότι υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, που βασίζεται στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου, και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη βάση αυτής της συμφωνίας.

Πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι βουλευτές που καταψηφίζουν το μνημόνιο.

Με ανακοίνωσή του από το απόγευμα της Τρίτης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ήδη ένα ηχηρό «όχι» στο νέο μνημόνιο, προαναγγέλλοντας στην ουσία την αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει στη Βουλή και την οριστική ρήξη με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας μιλά για νέο μνημόνιο που θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες και οδυνηρότατες συνέπειες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε κατάρρευση και σε μια κοινωνία που έχει εξουθενωθεί”.

Τέλος η πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί για μία ακόμη φορά να μπλοκάρει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφού στο αίτημα που υπέβαλε μέσω επιστολής ο Αλέξης Τσίπρας να κινηθούν αμέσως οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας, με συνεδρίαση επιτροπών την Τετάρτη και Ολομέλεια την Πέμπτη, απάντησε αρνητικά.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου φέρεται να επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και να τον ενημέρωσε ότι οι αρμόδιες επιτροπές δεν θα συνεδριάσουν την Τετάρτη και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνέλθει στις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεδριάσεις των Επιτροπών μεταφέρονται πιθανότατα για την Πέμπτη, οπότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια, διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και στις δύο προηγούμενες κρίσιμες ψηφοφορίες, με αποτέλεσμα οι εργασίες να ολοκληρωθούν ξημερώματα.